füstölő kémény

2017.10.18. 15:10

Változnak a kéményseprés szabályai

Az Országgyűlés döntése nyomán január elsejével megváltoznak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás lényege, hogy a családi házak tulajdonosai az általuk használt tüzelő- és fűtőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente, továbbra is ingyenesen igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést.

Sonline

Amennyiben az október 17-én elfogadott jogszabály hatályba lép, a családi házban élők 2018. január elsejét követően nem kapnak értesítést a kéményellenőrzés időpontjáról. A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezésére érkezik majd és végzi el az előírt feladatokat. Az lakó tehát ekkortól szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval- köztük a katasztrófavédelemmel- az ellenőrzés időpontját és nem függ a szolgáltató menetrendjétől. A kéményseprők megrendelés alapján dolgoznak, a lakosság körében továbbra is ingyenesen – tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az egyéni vagy társas vállalkozások székhelyeként, telephelyeként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlanok esetében, ahogyan jelenleg is, az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozóktól vagy szolgáltató cégektől megrendelésre, díjfizetés ellenében történik az égéstermék-elvezetők vizsgálata – tudtuk meg a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően: az osztatlan közös tulajdonú gyűjtőkémények ellenőrzése továbbra is tervezett sormunka keretében valósul meg országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában