vendéglátás

2017.11.28. 18:27

Elfogy a munkaerő – itthon kell tartani a pincéreket

Egy új tankönyv és egy videó is segíti mostantól a pincérszakma oktatását. A régiós szakoktatók egy szakmai továbbképzésen találkoztak a kiadványokkal először kedden Kaposváron. A Shnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület célja a taneszközökkel, hogy egységesítse a tananyagot.

Stanics Adrienn

Az új oktató videóból kiderül, hogyan kell kínálni az előételt és pontosan milyen pohárba és mennyit illik tölteni a különböző borokból. Ez a dvd is az egységes szemlélet kialakítását segíti a pincérszakmában. Eddig ugyanis ennek hiánya volt az egyik legnagyobb probléma a vidéki iskolákban. 

– A versenyeken kiderült az is, hogy a trendek budapesti változásairól mi itt vidéken, akár Kaposváron vagy a kisebb városokban alig-alig hallunk – panaszkodott Göndöcz Tibor, aki már 17 éve oktatja a pincér szakmát a Széchényi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumban. – Mert ezek nincsenek benne a tankönyvekben. A mostani továbbképzés célja, hogy egységes személetet továbbítson.

A találkozóra négy szakképzési központból érkeztek érdeklődő oktatók. – A pécsi, a szekszárdi, a siófoki és természetesen a kaposvári szakképzési centrumból 25 pincér-pedagógus kolléga vett részt a rendezvényünkön – mondta Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója. – Mivel ez a szakma is folyamatosan fejlődik, így mindig követni kell az új trendeket, kihívásokat.

A Shnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület az ország több pontján szervezett a kaposvárihoz hasonló továbbképzéseket. – Újra kiadta egyesületünk Shnitta Sámuel névadójáról elnevezett tankönyvet, amelyben egységesítjük a szakanyagot az oktatók és a diákok részére – árulta el Korenika Attila, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület titkára. – Nagyon sok iskolában már ebből a könyvből tanulnak a gyerekek, s azt szeretnénk, ha mindenhova eljutna, így könnyebb lenne a felkészülés a versenyekre, vizsgákra. Ehhez elkészítettünk egy oktató dvd-t is. 

A szakemberek ugyanakkor azt is mondják: a magyar vendéglátás színvonala kimagasló. Ezért is fogadják a magyar pincéreket külföldön is szívesen. – Sokan azt mondják, hogy esetleg öngólt lövünk azzal, hogy mi kiképezzük ezeket a fiatalokat és utána nagyon gyorsan elmennek külföldre – tette hozzá Varga József, a SKIK elnöke.

A fórumon elhangzott: a vendéglátásban dolgozók bérének javításával könnyebben itthon lehetne tartani a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik