megemlékezés

2017.11.08. 15:53

Fizikai távolság, lelki közelség Kiskunhalas és Ságvár között

A ságvári iskola névadója, Szilády Áron 1837 novemberében látta meg a napvilágot a somogyi településen. Születésének 180. évfordulóján a kiskunhalasi Szilády Társaság a VII. Protestáns Művészeti és Tudományos Napok keretében tudományos konferenciát szervezett.

Gamos Adrienn

dav

A rendezvény nyitásaként a ságvári Szilády Áron Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola öt diákja jelenetet adott elő a híres halasi gimnáziumalapító életéről. A somogyi intézmény küldöttsége Boda Csaba igazgatóval az élen a város nevezetességeivel ismerkedett, a református temetőben pedig koszorút helyeztek el Szilády Áron, református lelkész sírján.

– Istennél olyan szépen összekapcsolódnak idők és emberek. Kiskunhalas és polgárai, valamint református gyülekezete méltán lehet büszke elődeire, híres szülötteire. Ők valamennyien Isten kedves edényei voltak, számunkra pedig példaképek – mondta köszöntőjében Dancs Ferenc, ságvári gondnok az alföldi város református templomában tartott istentiszteleten. Mint mondta: olyan könyv megírását szorgalmazná, mely bemutatja az egymástól távol lévő két település közös múltját, egykori kapcsolatát. Ezt több mint 500 éven át református lelkészek, lelkészcsaládok személye, illetve szolgálata bizonyította. Igehirdetésében Bozsoki-Sólyom János, a ságvári gyülekezet lelkipásztora azt kérdezte: ki a jó ember? A választ erre majd a gyümölcs adja meg, mert csak az számít, hogy segítünk-e másoknak, megakadályozunk-e ártalmas cselekedeteket, kiállunk-e az igazságtalanság, az embertelenség ellen… Csakis ezen múlik, hogy lesz-e gyümölcs és milyen életünk fáján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában