Fotók!

2017.11.25. 11:30

Füttyszóra jönnek a hattyúk a desedai családhoz

Kézből etet és gondoz egy hattyúcsaládot egy toponári família. A családfő minden nap friss kenyérrel, kiflivel és zöldséggel kényezteti a madarakat.

Stanics Adrienn

Még a tojó eltört lábát is sínbe tetette. A Deseda partján álló fűzfa alatt egy asztal áll, tele finomsággal: szeletelt kenyér, kifli, saláta és kukorica. Ezek ugyanis a hattyúk kedvencei. A reggelihez fel is szeli a kiflit apró darabokra Paár László. A férfi és családja ugyanis minden reggel eteti a tavon úszkáló hattyúcsaládot. Nagyokat füttyent a férfi, ezzel a hanggal hívja a madarakat, akik azonnal a tó széléhez jönnek és várják a finomságokat. László és párja, Szendrey Emőke kezéből is elfogadják már az ételt.

– Minden évben tavasszal megjelennek a hattyúk. Ez a család is akkor bukkant fel. Először csak ketten voltak, majd néhány hónap múlva hozták a fiókákat. Nagyon aranyosak, gyönyörűek voltak. Azóta folyamatosan jönnek az ételért. Még éjszaka is megjelennek – meséli a hattyúcsalád történetét Szendrey Emőke. Paár László télen egy a tóba beszakadt korcsolyázót mentett ki, most pedig a hattyúkat menti. Azt mondja: hálás a sorsnak, azért, hogy a madarak befogadták.

– Nem a hattyú a szerencsés hanem én. Azért, hogy rátaláltam, hogy etethetem és minden nap gyönyörködhetem bennük. Szerencsés vagyok, hogy részese lehetek az életüknek – árulta el a madárbarát. Hozzátette: példaértékű, ahogy a hattyúk védik a családjukat és összetartanak. A madarak azonban most csak hárman vannak, a tojó ugyanis megsérült.

Eltörött a lába. Paár László azonnal megfogta és elvitte az állatorvoshoz. Ott sínbe tették és fájdalomcsillapítót is kapott. Azóta egy ketrecben várja a gyógyulást. A családja naponta többször is meglátogatja, de természetesen az ételt ő is az emberektől várja.

Ha etetik nem mennek el a vándormadarak

A Magyar Madártani Egyesület Kaposvári Helyi csoportja szerint azok a madarak amelyeket folyamatosan etetnek, nem mennek el délebbre. A Balatonon is egyre többen etetik a nyáron a hattyúkat, emiatt ősszel és télen is várják a madarak az élelmet. – A költöző madarak nem a hideg miatt költöznek el, hanem a táplálék hiány miatt. És ha ők hozzászoknak ahhoz, hogy folyamatosan van táplálék, akkor nem indulnak el melegebb területekre, ahol bőséges táplálék van. Azonban ha megszüntetik az etetésüket, akkor az a pusztulásukat is okozhatja – mondta Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület, Kaposvári Helyi Csoportjának elnöke. A Desedán élő család folyamatosan kényezteti a hattyúcsaládot, így ők már biztosan nem hagyják itt a tavat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában