lehalászás

2017.11.25. 14:30

Hálóba kerültek a karácsonyi asztal főszereplői

Naponta 15 tonna halat halásznak le a somogyi tavakból. Az időjárás ideális a munkához, nem fagytak be a tavak, s úgy tervezik, hogy még december 23-án is végzik munkájukat.

Góz Lilla

A tógazdaságokból főként pontyot, süllőt, csukát és harcsát szállítanak ilyenkor a boltokba. A halak csaknem fele külföldre kerül. Bár idehaza is egyre többen esznek halat, mégis elmaradunk az uniós

átlagfogyasztáshoz képest.

A hálóhúzással kezdődik, ez az alapja a lehalászásnak. A halászok guminadrágban húzzák egy kisebb helyre az összegyűjtött halakat. Ezt követően kosarakba rakják, majd mérlegelik és oxigénnel dúsított víztartályokba kerül. A kifogott mennyiség csaknem fele Olaszországba, Lengyelországba és Romániába kerül – mondta el Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a kifogott mennyiség kétharmada még mindig ponty, ezen kívül jellemzően harcsát, süllőt, keszeget szállítanak a halboltokba és az üzletláncokhoz.

– Nem emelkednek jelentős mértékben az árak idén, mindenki várja az öt százalékos áfakulcs bevezetését. 2018-tól olcsóbb lesz a hal, de az idei karácsonyt még nem befolyásolja. Tíz-húsz forintos emelés lehet esetleg a ponty esetében a nyári aszály miatt – mondta el Németh István. A szakember hozzátette: az utóbbi években megfigyelhető, hogy itthon is egyre több halat fogyasztanak az emberek, főként pontyot, de van még lemaradás. – A magyar halfogyasztás évről évre emelkedik, átlagosan 6,5 kilogramot eszünk évente, de még mindig van lemaradásunk a európai uniós országokhoz képest, ahol 24 kilogrammot fogyasztanak évente – véli a szakember.

– Még csak szállingóznak az emberek, az igazi roham a karácsony előtti egy hétben várható, mindenki friss halat akar vásárolni – véli a kaposvári halbolt tulajdonosa. Kovács Csaba nem emelt árat, idén is arra számít, hogy a pontyból fog a legtöbb fogyni. Ottjártunkkor nála vásároló nyugdíjas azt mondta: nagyon szeretik a halat, de csak annyit tudnak venni, amennyit elbír a pénztárcájuk. A busa a kedvence a családjának. A boltok többsége legalább éves forgalmának egynegyedét bonyolítja le karácsonykor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában