export

2017.11.22. 20:00

Kínában törnek piacra a kaposvári prémium-tejtermékek

Megindulhat a magyar tej és tejtermékek kiszállítása a Kínai Népköztársaságba. A Földművelésügyi Minisztérium több éves egyeztetéseinek köszönhetően lehetővé vált tizenhárom magyar vállalatnak, hogy tejet és tejtermékeket szállítson az ázsiai országba. A kaposvári tejüzem is azok között a vállalatok között van, melyek exportálhatják termékeiket.

Góz Lilla

Százötvenezer liter tejet dolgoznak fel naponta – mondta Egyed Linda, a kaposvári Fino-Food Kft. ügyvezetője. Az alapanyagok hetven százaléka a kazsoki és a homokszentgyörgyi telepükről származik. Egyed Linda hozzátette: a hazai piac mellett Angliába és Horvátországba szállítanak a termékeikből. Előbbibe főként tejet, utóbbiba pedig inkább tejtermékeket.

– A közelmúltban a szaktárca látogatást tett az egyik állattartó telepünkön – mondta Egyed Linda. – Ezt követően adhattuk be az engedélyeztetési kérelmet, hogy a Kínai Népköztársaságba szállíthassuk a termékeinkből. Leginkább a prémium minőségi sajtok értékesítését tervezzük az ázsiai országban. Ilyen például az új termékünk, a szarvasgombás sajtunk. Jó lehetőség a kínai export, hiszen ezáltal tovább bővülhet a termékeink külföldi értékesítése.

Mélykúti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke elmondta: a kínai karantén hivatal tavaly december 8-án ellenőrzött néhány magyarországi üzemet, melyek átmentek a rostán. Hozzátette: az UHT tejek esetén módosítani kell az előállítási folyamatot, a kínaiak ugyanis egyéves szavatossági időt kérnek. Amúgy nagy az érdeklődés a magyar joghurtok és sajtok iránt.

Az elnök szerint remek lehetőség ez a hazai tejtermelők, -feldolgozók számára. Köztudott ugyanis, hogy a jómódú kínaiak, nem helyi, hanem európai tejtermékeket fogyasztanak. S eddig a tejimportjuk negyven százalékát Németország fedte le.

Segítik a vállalkozásokat

A kormány célja, hogy a magyar vállalkozások számára új piaci lehetőségeket biztosítson, mindemellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei tanácsadással segítik az előállítókat, forgalmazókat, hogy megfeleljenek az Európai Unión kívüli országok speciális elvárásainak. Az agrártárca azt is szeretné elérni, hogy az engedélyezett létesítmények körében a termékkört bővíteni lehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában