Kaáli Intézet

2017.11.07. 20:00

Meddőségi centrum: januártól működik ismét

Október 13-án bezárt a kaposvári Kaáli Intézet. Az addig magánfenntartású meddőségi centrum jelenleg üresen áll. A korábbi ígéretek szerint januártól nyit ki újra a kaposvári kórház üzemeltetésében.

Góz Lilla

Információink szerint jövőre a kaposvári kórházban létrejövő meddőségi centrumban 370 millió forintból finanszírozza az egészségbiztosító a lombikkezeléseket.

Moizs Mariann főigazgató lapunk kérdésére azt közölte: a Kaáli Intézet vezetése hét éves működés után tavaly augusztusban döntött arról, hogy kaposvári tevékenységét megszünteti, és tárgyalásokat kezdett a Kaposi Mór Oktató Kórház vezetésével. A zökkenőmentes betegellátás érdekében két megállapodás került előkészítésre, és a Kórház részéről 2016 novemberében aláírásra. Az átadás-átvételi folyamat másik kiemelt szempontja a munkatársak átvétele volt. A Kaáli Intézet akkor ajánlotta fel eladásra eszközeit.

A kaposvári kórház a kormányzat és fenntartója támogatásával IVF többletkapacitás befogadási eljárást kezdeményezett 2016 decemberében. Az intézmény célja, hogy a megye és megyeszékhely leendő kismamáit helyben tudja ilyen ellátásban részesíteni, továbbra is közfinanszírozásból, azonban azt ezután már nem a magánszolgáltató, hanem a közintézmény nyújtja.

Az ellátáshoz szükséges helyet a Kaáli Intézetnek vissza kell adnia a kórház számára. A Kórház a bérleti szerződés felmondásáról hivatalosan a szerződésben foglalt hat hónapos felmondási határidővel értesült. Nem hivatalos információk szerint a terület visszaadása 2017. december 31-én megtörténik. A helyiségek visszaadásán túl eszközök is szükségesek az ellátás megkezdéséhez, így a kormány által biztosított forrásokból természetesen új gépeket szereznek be. Addig a kórház – kizárólag az átmeneti időszakra – megvásárolta vagy bérelte volna a Kaáli Intézet vezetése által egy éve felajánlott – információk szerint jelenleg raktárban álló – eszközöket.

Mánfai Zoltán, a kaposvári Kaáli Intézet korábbi vezetője elmondta lapunknak: október 13-ától az eddigi fenntartásban már nem működnek tovább, a dolgozók munkaviszonya december 15-ével szűnik meg. – Mint köztudott, megkeresett minket a kaposvári kórház, hogy a jövőben ők üzemeltetik az intézetet és számítanak a munkánkra is – tette hozzá Mánfai Zoltán. Addig viszont meg kell oldani a hozzájuk fordulók kezelését. A pácienseket a pécsi meddőségi központba irányítják át, ott viszont csak kisebb vizsgálatokat – például ultrahang és vérvétel – végeznek. Lombik beavatkozásokra nincs lehetőség, akiknek erre van szüksége, őket a budapesti Kaáli Intézetbe irányítják. Hozzátette: a betegellátás folyamatos, bár várólistákkal számolniuk kell a hozzájuk fordulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában