Programozott egészség

2017.11.17. 20:00

Reggelire is jól esett az édes somogyi méz

Mézes reggelivel várták pénteken a somogyi diákokat: tizenöt településen tizenhat iskola csatlakozott a programhoz, s kétezer gyermek majszolta a vajas-mézes kenyeret. Szlovéniában tizenegy éve indult a kezdeményezés, az egészséges táplálkozást és a helyi élelmiszereket népszerűsíti az akció.

Harsányi Miklós

– Legjobb a hársmézes vajas kenyér, ebből három szeletet is meg tudnék enni – mondta egy harmadik osztályos kisfiú a kaposfüredi általános iskolában, ahol pénteken először tartották meg a mézes reggelit. A repce, a vegyes és az akác mézes vajas kenyér nagy sikert aratott, több diák kétszer is sorba állt a finom falatokért. Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület elnöke elégedetten nyugtázta a végeredményt.

– Ha valaki fiatal korában megszereti a mézet, akkor valószínűleg felnőttként is ragaszkodik a megszokott ízekhez – folytatta. – Somogyban óriási a mézválaszték, a helyi méhészek garantáltan minőségi portékát kínálnak.

Megyénkben 1730 méhészt tartanak számon, évente átlagosan közel kétezer tonna mézet termelnek. Nagy Csaba, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója azt mondta: az egészséges táplálkozást, és a helyben előállított élelmiszerek népszerűsítését is szolgálja a mézes reggeli rendezvénysorozat. A méz nemcsak ízletes, hanem egészséges is: az akác és a hárs fogyasztása felső légúti megbetegedésekre ajánlott, s akinek gyomorsav okoz problémája van, annak a repcét ajánlják.

– A hazai kampányok nyomán az utóbbi időben nőtt a mézeladás, becslések szerint fejenként, évente 0,7 kiló a mézfogyasztás, míg öt éve fél kiló körül alakult – tudtuk meg. – Célunk, hogy minél több hazai mézet fogyasszon a lakosság.

Somogyjádon Ballér István és Ballér Róbert méhészek várták a helyi diákokat: százhetvenen falatoztak a közös reggelin, s a mézkóstolón kívül a méhek életéről hallhattak előadást a gyerekek. Annyira jól sikerült a program, hogy jövőre újra megrendezik. Tizennyolc kiló mézet vittek a kaposvári Toldi iskolába, ahol négyszáznegyven gyermek majszolta a vajas-mézes kenyeret. Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke kiemelte: akárcsak korábban, most is rendkívül kedvező volt a fogadtatás. Legjobban a hársméz ízlett a diákoknak, ez fogyott el a leghamarabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában