Tehetségkutató

2017.11.27. 09:00

Tehetséges diákok fogtak össze a gimnáziumért

A nagy sikerű adománygyűjtő estjük után együtt maradtak a diákok, hogy tovább segítsék az iskolájukat. Különösen sok a tehetség a Munkácsy Mihály Gimnáziumban, ahol az intézmény 100. évfordulójának megünneplésére készülnek.

Kovács Gábor

Varga Ádám zongorajátékával kápráztatta el a hallgatókat az esten. A matematika-fizika szakos fiú öt éve tanul zongorázni, versenyeken lépett fel szólóban és négykezessel.

– Zenekart is kísértem már, és nemcsak buszon – nevetett a fiatalember. – Most a klasszikus zenétől haladok a jazz és a könnyű műfajok felé. Nemrégen felvettek egy zenekarba is, a Fagyi bandba, amely főként volt gépészes diákokból áll. Játszottunk már a taszári és batéi falunapon, a Gépészben az alapítványi bált is vállaltuk. Komolyzenei versenyeken két éve Székesfehérváron arany minősítést kaptam, tavaly országosan harmadik helyezést nyertem, és megyei versenyen, négykezesben kiemelt arany minősítést kaptam. Ennek ellenére nem leszek zongoraművész, mert a tanáraim szerint nem elég részletes a játékom.

Kirkovits Dorottya nyolc éve űzi a ritmikus gimnasztikát versenysportszerűen. Szeretné még évekig folytatni ezt a sportot, jó pár diákolimpiára kijutni és nyerni. A balatonboglári Rádics Réka az idén érettségizik egy kéttannyelvű osztályban. Duettet énekelt iskolatársával, Szabó Péterrel.

– Sohasem tanultam énekelni, de egy énekórán felfedeztek – mondta a diáklány. – A tanárnőm szerint komolyabban kéne csinálnom. Néhány versenyre, tehetséggálára már eljutottam. Szeretném képeztetni a hangomat, de ez csak hobbi. Kéttannyelvű óvodapedagógus szeretnék lenni, de szakosodhatnék zeneóvodára is.

A nagyatádi Ács Panna két éve tagja a Roxinháznak. A műsoros esten is énekelt. Sok fellépése volt már, szavalt vagy énekelt. Színészpályára készül, ez az álma. A somogydöröcskei Bunford Péter dráma tagozatra jár, általános iskolában kezdte a versmondást. Érdekli a színház és a színpad, szereti megnevettetni a közönséget. A gálán Lackfi János egy versét és humoros prózáját adta elő.

A műsor szervezését a diákönkormányzat vállalta magára

– A nyáron pattant ki a fejemből az adománygyűjtő est ötlete, annyi mindent adott nekem ez az iskola, hogy szeretném meghálálni – mondta Antal Katinka, a diákönkormányzat elnöke. – Megtiszteltetés, hogy ebben az évben végezhetek, amikor jubileumot ünneplünk. Mindenki nagyon lelkes volt a 25 fellépő közül.

Könyv készült a gimnázium száz évéről

Éppen most dolgozik a centenáriumi évkönyvén a Munkácsy, amely 1918-tól 2018-ig öleli fel az iskola történetét, tudtuk meg Gyallai Katalin igazgatótól. Összegyűjtötték a kezdetektől napjainkig a gimnáziumban tanító pedagógusok neveit, 305 tanár szerepel a kötetben. Egy cd mellékletet is tartalmaz majd a könyv, melyen sok adatot és emléket megörökítenek. Az olvasók az osztályokról készült fotókat, a Munkácsy- és Zelenik-díjas diákok elismeréseit láthatják, továbbá olvashatják a Pelle-díjban részesült pedagógusokról és a kitüntetést átvett technikai dolgozókról írott méltatásokat is. A könyvet a közelgő alapítványi bálon tárják a közönség elé december 2-án, azt követően szélesebb körben is megvásárolható lesz. A centenáriumi ünnepségsorozatra egy internetes közösségi felületen is várják a volt diákok jelentkezését. Már megindult a regisztrálás, az évtizedek alatt a Munkácsyban végzett sok diákból pedig akár több ezren is jelentkezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában