Helyi közélet

2017.11.24. 16:31

Több mint egymilliárdból újul meg a református iskola

A város, a kormány és az egyházkerület szoros összefogásának eredményeképpen újult meg a kaposvári református óvoda, általános iskola és gimnázium épülete. 900 millió forintból korszerűsítették a nyílászárókat és kiépítettek egy napelemes rendszert is, jövő májusra pedig az új tornaterem is elkészül.

Góz Lilla

– 1990-es évek előtt mintegy háromezer gyerek járhatott egyházi iskolába – kezdte köszöntőjét Soltész Miklós. – Számuk mindössze tíz volt. Ma pedig 220 ezer gyermek jár egyházi iskolába és óvodába Magyarországon, kétszer annyi, mint 2010 előtt. Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hozzátette: a kormány számára fontos a köznevelésben, a hitoktatásban, a kultúra közvetítésében egyaránt jelentős szerepet betöltő egyházi intézmények felújításának támogatása.

A kaposvári református iskola kormányzati, uniós és saját forrásból újulhatott meg. Az első két ütemben mintegy 900 millió forintból kicserélték a nyílászárókat, napelemeket helyeztek fel, továbbá egy hőszigetelésen is átesett az épület, tudtuk meg az intézmény igazgatójától, Molnár Tímeától.

– Nagyszabású rekonstrukció kezdődhetett Pápán, Csurgón és Tatán is – hangsúlyozta Fülöp Attila, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. – A kormány 2011 és 2017 között hétmilliárd forint fejlesztést valósított meg a Dunántúli Református Egyházkerületben. Steinbach József, az egyházkerület püspöke azt emelte ki, hogy a Lorántffy iskola felújítása az egyházkerület, a kormány, a kaposvári önkormányzat nyitottságának és a helyi gyülekezet erőn felüli munkájának eredménye.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere felidézte, hogy az egykori MÁV leányotthon milyen rossz állapotban volt, amikor kérték az államot, hogy adják oda a városnak. – A mai nap a köszöneté – mondta Szita Károly. – Akarnia kellett valakinek, s ezek önök voltak a reformátusok, az iskola igazgatója, nagytiszteletű úr és a városnak is akarnia kellett, elő kellett teremtenie egy épületet, amelyet iskolaként és óvodaként a református egyháznak adhat.

Gelencsér Attila, Kaposvár országgyűlési képviselője úgy vélte: az iskola működését hosszú távra tervezik, mutatják ezt az energetikai fejlesztések, amelyek a költséghatékony működtetést biztosítják.

Bellai Zoltán püspöki főtanácsos elmondta: a beruházások folytatódnak. Jövő májusra elkészül a bővített tornaterem, amelyet több mint hatszáz gyerek birtokba is vehet. A három ütemben megvalósuló teljes rekonstrukció 1,3 milliárd forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában