Zselicszentpál

2017.11.03. 09:00

Új utcát kellett nyitni az új házaknak a gyönyörű kistelepülésen

Annyian fedezték fel maguknak mostanában a Kaposvár közelében levő kistelepülést, Zselicszentpált, hogy új utcát kellett nyitni a házaknak. A helyiek közül is sokan vágtak bele az építkezésbe.

Kovács Gábor

A település mindössze hét kilométerre fekszik Kaposvártól, a helyiek szerint a 67-es úton gyorsabban be lehet jutni a megyeszékhely belvárosába, mint Toponárról vagy Kaposfüredről. Ismertségén is jól látszik, hogy folyamatosan változik Zselicszentpál megítélése, egyre többen költöznek ki a városból faluba, ahol emiatt egy új utcát is kellett nyitniuk.

– Már az ezredforduló óta komolyabb igény mutatkozott új önkormányzati ingatlanokra, kevés volt az eladó ház a faluban, de sokan vettek volna – mondta Szabó József polgármester. – A képviselő-testület a település gyarapodásának érdekében úgy döntött, hogy új utcát nyitnak. – Hosszadalmasnak bizonyult az infrastruktúra kiépítése, az összközművesítés, de végül húsz telket alakítottunk ki, amikből még nyolc maradt eladó, a többi elkelt.

Az új utcában három házat is építenek egyszerre. – Örömömre szolgál, hogy kisgyermekes helyi fiatalok is építkeznek, s itt maradnak a településen – tette hozzá Szabó József. A falu 400-420 fős lélekszáma mégsem nő rohamosan, aminek az az oka, hogy 14-15 szentpáli fiatal is külföldön dolgozik.

Az új Hegyalja utca a falu legszebb részén fekszik, mögötte az erdő, előtte a Zselic panorámája látható, a távolban a 67-es út sejlik fel. Nagy előny, hogy erre vezet a főút, mégsem zavarja a falu nyugalmát. A nagy felhőszakadások idején a környező dombok veszéllyel is fenyegetnek.

– A község északi részére zúduló felhőszakadások elöntik az utakat és az árkokat, kimosták a közműveket – idézte fel a polgármester. – Az özönvíz tönkretette a szennyvíz-bekötéseket, ivóvíz-vezetékeket. Az áradat a falu mélyebben fekvő részeit ugyancsak elöntött, betört szuterénokba, mélygarázsokba. A probléma megoldódik, mert egy TOP-os pályázaton 58,3 millió forintot nyert a települése belterületi vízrendezésre.

Szabó József szerint Zselicszentpálnak kemény munkával, tudatos tervezéssel mindig sikerül egy kicsit előre lépnie. A turizmus fejlődésében is bíznak, különösen azóta, hogy részei lettek az új zselici kerékpárútnak. Kaposvár közelsége miatt a foglalkoztatás nem okoz gondot a falunak. Mindössze négy közmunkásuk van, ebből egyet Simonfáról hoztak át. Zselicszentpál négy vadásztársaság találkozási pontjánál fekszik, a vadkár miatt, főként az idősek közül, sokan feladták a zártkertek művelését. Nem ritka, hogy az udvari kerítésig is elmerészkednek a szarvasok.

Feltárás előtt a pálos emlékek

Zselicszentpál a térség legrégebbi települése. Írásos emlékek alapján tudhatjuk, hogy 1298-ban itt pálos szerzetesek éltek, egy feljegyzés szerint 1328-ban tizedet fizettek. Kőtemplomot építettek, melyet Pál apostol tiszteletére szentelték fel. Egy Mellék nevű völgyben állt, ilyen nevek maradtak fent itt mint Szentegyházi dűlő, Papok kútja. A pálosok emlékeit még nem teljesen tárták fel a régészek. Földmunkák közben még többször kerülnek elő kövek a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában