horvát nap

2017.12.03. 18:00

A baráti kapcsolatok hidat építenek a népek között

Évente 5-8 összejövetelre hívják meg tagjaikat: farsangi bált, horvátországi utat éppúgy szerveznek, mint kulturális seregszemlét.

Harsányi Miklós

Horvát napot tartottak Kaposváron: a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat és a Horvát Baráti Társaság szervezte a találkozót. – A kulturális programok és a kirándulások fontos összetartó kapcsot jelentenek napjainkban is – mondta Kovács Márk, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat kaposvári elnöke. – Évente 5-8 összejövetelre hívjuk tagjainkat: farsangi bált, horvátországi utat éppúgy szervezünk, mint kulturális seregszemlét, csapatunk az idén Karlovacban és Ozaljban járt.

A 2001-es népszámláláskor 170-en vallották magukat horvátnak Kaposváron, 2011-ben 90-en, míg a 2014-es felméréskor 56-an jelezték ezt. Az elnök szerint legyen szó akár nemzetiségi önkormányzatról vagy civil szervezetről, lényeges a fiatalítás, az utánpótlás biztosítása. Ebben kiemelt szerepe lehet a színes, közérdeklődésre számot tartó összejöveteleknek, s továbbra is szoros együttműködést kívánnak ápolni a horvátországi csoportokkal. Kovács Márk rámutatott: az élő, baráti kapcsolatok hidat építenek a népek között. S döntő jelentősége van annak, hogy az együttműködést időről-időre megújítsák.

A jubileumi találkozón vetített képes előadáson elevenítették fel az elmúlt időszak főbb történéseit, s a nemzetiségi önkormányzat több díjat adott át. Az elmúlt időszakban végzett kiemelkedő tevékenységért elismerésben részesült Molik Mária, Puskásné Balatinacz Ágnes, Hajnali József, Balazsin Éva, Csúcs Tibor, Gordan Filipovics és a horvátországi Dragutin Fez. A horvát napra meghívták a Szivárvány-híd énekkart és a Hajnalig Band-et.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában