fenyőrület

2017.12.20. 20:00

Beindult a fenyőüzlet: van, aki 18 ezret is fizet egy fáért

Négy nappal az ünnepek előtt látványosan fellendült a karácsonyfa-üzlet: leginkább a luc és a nordmann iránt érdeklődnek a vevők, mások kifejezetten az ezüsthöz ragaszkodnak.

Harsányi Miklós

Volt, aki 18 ezer forintot fizetett egy három és fél méteres fenyőért. A somogyi fából bőven jut a környező megyékbe és a fővárosba is, a KSH adatai szerint hazánkban 3400 hektáron termesztenek karácsonyfát, ennek 12,1 százalékát régiónkban.

– Beindult a forgalom – mondta szerdán Antal Tamás zákányi őstermelő. – Csaknem két hektáron termelünk fát, s 26 éve a fővárosban adjuk el az árut, ezúttal egészen december 24-ig. A luc iránt töretlen a kereslet, de a többi is szépen fogy, s földlabdásat is kínálunk, mivel az utóbbi időben egyre inkább van rá igény.

A nagybajomi Lábodi István családjával Kaposváron árul fát, az észak-nyugati városrészben rajtuk kívül még három kereskedő szolgálja ki a vevőket. Fia, Lábodi Zoltán azt mondta: a tavalyinál érezhetően erősebb az idény, a nordmanndon kívül egyre többen keresik az ezüst fenyőt is.

– A vásárlók 80 százaléka visszatérő, a lakosság értékeli a minőséget és a változatos kínálatot – folytatta. – Nyugodt körülmények között válogathatnak a vevők, bőven van hely, kényelmesen kipakolhatjuk a portékát. A luc darabja 3-6 ezer forint között van, az ezüsté általában 5-7 ezer forint, míg egy két méter körüli nordmann 10-12 ezer forintot kóstál.

Ottjártunkkor egy asszony nagy fiával választott ki egy szemrevaló lucfenyőt, négy és fél ezer forintot fizettek. A nő szerint nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, mivel most még bőséges a felhozatal. – Na, ezen is túl vagyunk, egy feladattal kevesebb van vissza – mondta. – Már csak négy nap, s végre a rohangálás után kicsit pihenhetünk. Az lesz az ünnep...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában