léleknyitogató

2017.12.07. 09:00

A kegyelemre igent, a kísértésre nemet kell mondani

Adventi léleknyitogatóra hívta munkatársait és ellátottait a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége. Az eseménnyel egybekötve a hit fontosságáról tartottak konferenciát a kaposvári katolikus püspöki székház dísztermében.

K.G.

Több mint háromezer ellátottja és ezerötszáz dolgozója van az a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak (SZGYF) Somogyban. Négy nagy szociális és két gyermekvédelmi intézményük működik a megyében. Karácsony közeledtével a gondozottak – immár hagyományosan – műsort adnak, amelynek a püspökség biztosít helyet.

Az idén a tabi dr. Takács Imre Szociális Otthon lakói és munkatársai működtek közre a műsorban, valamint László Zsolt drávatamási ellátott szavalt. Jézus kopogtat adventkor valamennyiünk ajtaján, ezen gondolat köré épült az ezt követő konferencia. Az összejövetelen elhangzott: a szociális hálózatban dolgozóknak szilárd világnézeti alapokra, biztos szellemi háttérre van szükségük, hogy szembenézzenek a lélek mélységeivel, és együtt tudjanak érezni a szenvedőkkel.

A rendezvényen köszöntőt mondott Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, aki beszédében leszögezte: a kereszténység több mint templomba járás és hit, olyan kultúra, amely a mindennapjainkra kihat. Azonban meg kell védeni ezt a kultúránkat, mert napjainkra a kereszténység a legüldözöttebb vallássá vált. Mára a biztonság vált a XXI. század legnagyobb kihívásává. Hozzátette: a magyarság akkor volt sikeres, ha hűek maradtunk a kereszténységhez, ha eltávolodtunk tőle, kudarcra voltunk ítélve.

Neves előadók voltak a konferencia vendégei. Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője szerint a szociális szférában is alapkérdés a vigasztalás, mert mindenki vigasztalásra szorul. Az emberi lét önmagában problematikus, és az embernek kell valami, ami Istentől származó vigasztalást nyújt. Szerinte ez a karácsony üzenete, és az, hogy az emberi létezést Istennel kell összefüggésbe hozni.

– Két út áll előttünk: csak az istentörvényűség, vagy az öntörvényűség között választhat az ember – mondta előadásában Eperjes Károly. Szerinte az öntörvényűség egoizmushoz vezet, amely minden káros más „-izmus” eredője. Ezzel összefüggésben a Kossuth-díjas színművész a nihilizmus és relativizmus veszélyeire figyelmeztetett. Előadásában kibontotta: a megváltás evidencia, amit az embernek el kell fogadni, és a kegyelemre igent, a kísértésre nemet kell mondani. Előadása zárásaként a rózsafüzér misztériumába avatta be a hallgatóságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában