Ünnepvárás

2017.12.09. 20:00

Mikor jön már a Jézuska? Hányat kell még aludni?

A szülők többsége naponta hallja a fenti kérdéseket mostanában. Sőt, mit naponta? Naponta akár többször is… Vagyis állandóan!

Sonline

A gyerekek és a felnőttek dolga egyaránt megkönnyíthető, ha a kicsik bekapcsolódhatnak az adventi teendőkbe. Természetesen nem őket kell magunkkal vinni fenyőfát választani, de abból kiindulva, hogy a legtöbb kisgyermek szeret alkotni, imádják a meglepetéseket, és csupa olyan dolgot csinálni, mint a felnőttek, már összehozható valami, ami leköti a gyerekek figyelmét.

Bárki találta ki, okos ötlet volt tőle az adventi naptár. Akár a gyerekekkel közösen is elkészíthető egy házilag készített karácsonyváró, még advent előtt. Megtöltését azonban inkább bízzuk az „angyalokra”. A kicsiknek könnyebb, ha látják, mennyi ajándékocskát kell kibontani az ünnepig. Természetesen számtalan adventi naptár kapható csokiból, és már a nagy játékgyárak is piacra dobtak apró meglepetésekkel teli változatot.

Az adventi koszorú sem lehet nagy kihívás a kis kezeknek. A közös alkotás öröme pedig ajándék a szülőknek. A legváltozatosabb méretben, színben készíthető. Alkotás közben pedig a gyermek ízlésvilágát is formálhatjuk.

Ha a koszorúkészítéssel végeztünk, az ajtóra is illik valamit tenni. Egy asztali dísz után már nem kihívás létrehozni annak bejáratra kerülő párját.

A nagy munkában könnyen megéheznek a lurkók. Egy közös mézeskalács-sütéssel, és az elkészült sütik megrajzolásával is eltelik egy-egy délután, még ha hosszabbnak is tűnik. Ha a lakást már kellőképpen belengi a mézeskalács illata, találhatunk kinti programot is. Számtalan lehetőség van a levegőzésre. Akár Kaposváron is megcsodálhatóak az ünnepi fények a feldíszített utcákon, valamint az adventi műsorok közül érdemes kiválasztani, melyik érdekelheti a kicsiket. Karácsony közeledtével valahogy megnő a szórakozási lehetőségek száma: több, gyerekeknek szóló előadásból lehet csemegézni. Sőt, akár részt is vehet például egy pásztorjátékban, amelyet a templomban szerveznek. Kicsik és nagyok is megtalálják a nekik való szerepeket, a család pedig boldog szórakozást kap cserébe karácsonykor.

Sikeresebb lesz a Jézuska is, ha eltalálja, mit is szeretne a kicsi a fa alatt látni. Nem kell okvetlenül a legdrágább ajándék, lehet, hogy egy apróság nagyobb örömet szerez. Ezért is érdemes egy-egy játékbolt, vagy könyvüzlet kirakatát közösen megcsodálni. Bemenni azonban kicsit veszélyesebb vállalkozás lehet.

Mindenkinek az az álma, hogy a szenteste sikerüljön a legjobban. Ehhez azonban néha úgy érezhetjük, nincs szükség arra, ahogy a gyerek láb alatt legyen, míg az angyalkák a kulcslyukon át bevonszolják a fát, majd akrobatikus röpgyakorlatokkal feldíszítik azt. Ahol délutáni szunyókálását tölti a kicsi, ott ez idő alatt megoldott a meglepetés-készítés. A nagyobbakat pedig vagy bevonjuk a díszítésbe, vagy a varázst megőrizve keresünk olyan családtagot, aki moziba, vagy alkalmi játszóházba vinné a gyerekeket délután. Ha erre a feladatra nincs befogható nagyszülő, vagy barát, marad az a megoldás, hogy éjjel munkálkodnak az angyalok, és a fa már 24.-én reggel megérkezik. A gyerekek így is megkapják a varázslatot, nyugodtak maradnak egész nap, és az ünnepi vacsora is elkészül, mert nem kell kapkodni és több szálon futni egész délután.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában