lehetőség

2017.12.13. 19:25

Munkahelyeket teremthetnek a szövetkezetek

Sorra alakulnak újra a Szociális Szövetkezetek. A hátrányos helyzetűeknek munkát adó vállalkozások indulását többféle támogatás is segíti.

Stanics Adrienn

Somogyban 101 szövetkezet létezik, azonban nem mindegyik aktív. Kaposfőn például néhány hét múlva újraindulhat a 7 főt foglalkoztató brikett üzem és szolgáltató vállalkozás.

Négy évvel ezelőtt már sikeresen működött a szociális szövetkezet Kaposfőn. Egy tűzvészben azonban megsemmisült a telephely. Most újra indítanák a vállalkozást egy másik épületben.

– Itt készülne maga a brikett, ebben a csarnokban, de már készül a másik helyiség, ahol csomagolnánk a kész árút. Az alapanyag pedig egy másik ajtón érkezne. Így menne végig a nyersanyag, majd a kész termék a termeken – mutatja a telephelyet Kaposfő polgármestere Sztányi Tibor. Az épületen még van mit felújítani, de a csarnokban már halomban áll a fűrész árú amiből elkészülhet majd a brikett. A Kaposfői Szociális Szövetkezetet 21 százalékos tulajdon résszel az önkormányzat és 21 természetes személy alapította.

Ötven millió forintot nyertek rá pályázatokon. A bérre, a telephely megvásárlásra és a gépekre. A szövetkezet a nyesedékeket, faipari hulladékokat dolgozna fel brikettként. De bérmunkát is vállalnának, zöldfelület gondozást, mezőgazdasági munkákat. A vállalkozás 7 főt foglalkoztatna.

– Azt látom, hogy kistelepüléseken a városoktól távolabb, ahol a munkaerőpiac nem olyan erős, ott nagyon fontosak lehetnek a szövetkezetek – mondta Sztányi Tibor. – Ha vannak jó ötletek egy vállalkozás indításához és működtetéséhez, akkor tudunk az embereknek a közmunkán kívül is munkát adni, ráadásul egy versenypiaci bérezéssel. Ez azt jelenti, hogy olyan megélhetést tudunk adni helyben, amivel a családokat el lehet tartani. Éppen ezért nagyon fontosnak tartom a szociális szövetkezeteket a kistelepüléseken.

A cél: hogy önálló vállalkozások legyenek

A szociális szövetkezetek a későbbiekben mint önálló vállalkozások is működnének, így hosszú távon biztosítanának munkahelyet. Az a célja a szociális szövetkezeteknek, hogy a hátrányos helyzetűeknek megélhetést, munkahelyet biztosítsanak. Ezen túl egy megfelelő munkakörnyezetet alakítsanak ki. A hátrányos helyzetűek foglalkoztatása azt is jelenti, hogy a megkopott munkaerő piaci képességeket újra kell építeni, toleráns légkört létrehozni. Megtanítani őket újra dolgozni- tette hozzá Németh László, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöke.

Hozzátette: a támogatások rendszerén is fontos lenne változtatni. A jelenlegei finanszírozás ugyanis egy-1,5 évnyi működésre elegendő. Egy gazdasági vállalkozás felfutásához azonban legalább 3-5 év szükséges. A támogatott szociális szövetkezetek 20-30 százaléka éppen ezért alvó vagy már meg is szűnt. Somogyban jelenleg 101 szövetkezet található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában