hazaszeretet

2017.12.29. 08:50

Somogyban vonzó hivatás a katonai pálya

A megyében hosszú évek óta kifejezetten vonzó a katonai pálya: az idén 135-en álltak szolgálatba.

Harsányi Miklós

– Jövőre tovább folytatódik a 2015-ben elindított illetményfejlesztés a honvédelmi életpályában: január elsejétől újabb öt százalékkal emelkedik a katonák illetménye – tájékoztatott Horváth Jenő őrnagy, a kaposvári Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka. – Így a katonák – a 2015 július előtti szinthez képest – már 45 százalékkal magasabb illetményt kapnak.

Horváth Jenő rámutatott: Somogyban hagyományosan vonzó hivatás a katonai pálya. Megyénkben az idén 135-en létesítettek hivatásos és szerződéses jogviszonyt, országosan – januártól november végéig – 1860-an, s december végégig további 170-en vonulhatnak be.

Horváth Jenő lényeges feladatnak nevezete az utánpótlás biztosítását, valamint, hogy erősítsék a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatát, amelynek leghatékonyabban rendezvények szervezésével, illetve a programokon részvétellel tudnak eleget tenni.

– A honvédség több éve szervez nyári táborokat a 14-18 évesek számára, s örömmel tapasztaltuk, hogy hihetetlen népszerűek voltak – mondta Horváth Jenő. – A tavalyi évhez képest az idén a létszámot megduplázták, így a nyáron több mint 900 gyermek kapott ízelítőt a honvédség életéből. Országszerte 12 helyszínen szerveztek tábort: volt zenekari, történész, túlélő éppúgy, mint harcos, önvédelmi, búvár vagy légierős.

A Magyar Honvédség legújabb szolgálati formája az önkéntes területvédelmi tartalékos. Ők olyan tartalékosok, akik civil foglalkozásuk vagy felsőfokú tanulmányaik mellett vállalják a katonai szolgálatteljesítést. A rendszer lényege, hogy járásonként alakulnak meg olyan kiképzett, felkészült katonákból álló századok, amelyek szükség esetén helyben vethetők be. – Somogyban az idén 107-en jelentkeztek önkéntes területvédelmi tartalékosnak – tudtuk meg. – S már 60-an kötöttek eddig szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában