megemlékezés

2018.01.14. 14:02

Hazaszeretet, bátorság – nem feledik a doni hősöket

A doni katasztrófa egy jelkép, a pusztulás, a felelőtlen politikai döntés jelképe. Ugyanakkor a hazaszereteté, a bátorságé és az önfeláldozásé is.

Koszorus Rita, Kiss Kálmán

A doni áttörés 75. évfordulója alkalmából gyászünnepséget tartott a Mártírok és Hősök Alapítvány a kaposvári Jézus Szíve templomnál. Pásztor István nyugállományú ezredes köszöntötte az emlékezőket. Felidézte: 1943. január 12-én kezdődött meg a Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban. Az offenzíva felőrölte a magyar hadsereget, s a Don-kanyar örök nemzeti trauma maradt.

A harcokban részt vett a kaposvári Tizedik Könnyű Hadosztály is. – Vonattal vitték ki őket a keleti frontra – mondta Pásztor István. – Ott még több, mint ezer kilométer erőltetett gyalogmenet várt rájuk a mínusz negyven fokos hidegben.

– A doni katasztrófa egy jelkép – ezt már Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő mondta. – A pusztulás, a felelőtlen politikai döntés jelképe. Ugyanakkor a hazaszereteté, a bátorságé és az önfeláldozásé is.

Gelencsér Attila hozzátette: a háborúk nem tőlünk független történések összjátékai. – Ezért nem szabad ma sem hagyni, hogy idegen hatalmak döntsenek az életünkről – mondta Gelencsér Attila. – Mi tudjuk a legjobban, mi a jó nekünk és nem kérünk idegen hatalmak okoskodásából, rossz döntéseiből, ma sem.

Az ünnepségen a Mártírok és hősök emlékművénél helyezték el az emlékezés virágait, az állami szervek, a városvezetés, a politikai és civil szervezetek képviselői.

Marcaliban is emlékeztek

A magyar királyi 2. honvéd hadsereg doni katasztrófájáról tartottak előadást a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestületnél. A rendezvényen Forgó Ferenc egykori katonatiszt, az egyesület tagja arról szólt, hogy a kevés tartalékerőkkel rendelkező magyar hadseregnek egy több mint 200 kilométeres frontszakaszon kellett védekeznie a szovjet támadáskor. A Somogyból bevonult katonák többsége a 10. könnyű hadosztály állományában szolgált.

A 2. magyar hadsereget a nem megfelelő gépesítettség jellemezte. Sorsukat az igen mostoha időjárási körülmények tovább nehezítették. A szovjet támadás végül elsöprő erejűnek bizonyult a néhol kétségbeesetten védekező magyarok számára, akik a doni áttörés idején óriási veszteségeket szenvedtek el, rengeteg volt a halott, a sebesült, sokan hadifogságba kerültek. Sokan közülük ismeretlen helyeken, jeltelen sírokban alusszák örök álmukat.

A megemlékezésen Pintér József népi citerás korabeli katonadalokkal, Juhász Sándor pedig verssel működött közre. A jelenlévők végül koszorút helyeztek el az ipartestület udvarán álló emlékműnél, majd főhajtással és mécsesek gyújtásával adóztak az egykori hősök és áldozatok emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában