biztos bizonytalanság

2018.01.08. 20:00

Fillérekért vigyáz mások értékeire a vagyonőr, de őket ki védi?

Túlmunka, alacsony órabér, portásként bejelentett munkavállaló – ezek a legjellemzőbb visszaélések a vagyonvédelmi szektorban. A területen dolgozókat ősszel a Somogy megyei munkaügyi hatóság is vizsgálta.

Koszorus Rita

40 munkáltatót és 47 munkavállalót ellenőrzött a munkaügyi hatóság a megyében – tájékoztatta szerkesztőségünket a Somogy Megyei Kormányhivatal. 37 munkáltatónál tártak fel szabálytalanságokat az ellenőrök, s egy esetben szabtak ki 50 ezer forintos munkaügyi bírságot. Azonban az eljárások jelentős része még nem zárult le – hívta fel a figyelmet a Somogy Megyei Kormányhivatal.

Hat munkáltató és hét munkavállalót feketén foglalkoztatott: négy vagyonőrt nem jelentettek be, kettő pedig szerződést nem kapott. Huszonnégy munkáltató elmulasztotta a dolgozók munkaidő nyilvántartását, s ez volt a legjellemzőbb jogsértés Somogyban.

A munkabérre vonatkozó előírások megszegése miatt négy esetben intézkedtek a revizorok. A vizsgálatokat a megye nagyobb városaiban: Kaposváron, Siófokon, Barcson, Nagyatádon, Fonyódon és Balatonbogláron folytatták le. Szabálytalanságok inkább a Balaton partján voltak jellemzőek, többségében itt fordult elő, hogy szerződés hiányában foglalkoztattak vagyonőröket.

Országosan is hasonló a tendencia, sőt egy kaposvári vagyonvédelmi cég vezetőjétől megtudtuk: a megyeszékhelyen sem jobb vagyonőrnek lenni. – Ezt csak megerősíteni tudom – mondta a szakember, aki kérte nevét ne hozzuk nyilvánosságra. – A piac két részre szakadt, hiszen jellemzőek egyrészt a közbeszerezések alapján elnyerhető munkák és a helyi közbeszerzést nem igénylő feladatok.

Utóbbi esetén a vagyonőrzést ár alatta fizetik meg. – Hiába határozta meg törvény 2017-ben, hogy a minimum órabér 2600 forint – hívta fel a figyelmet a kaposvári cégvezető. – Még mindig 600 forintos óradíjért dolgoznak a kollégák Somogy megyében. Aki alkalmazott egy cégnél, az megkapja a minimálbért és még néhány tízezer forintot zsebbe. Ám ezért 270 órát, gyakorlatilag másfél hónapot kell dolgozni.

Hozzátette: ennél többet vállalkozóként sem lehet keresni, azonban az legalább legális. Közbeszerzés alapján elnyert munkákon sem jobb őrként dolgozni. – Ilyenkor van egy fővállalkozó, aki elteszi a nyereséget – magyarázta a kaposvári szakember. – Ő kiadja a vagyonőrzést egy alvállalkozónak, aki nagyon alacsony fizetést ad az őröknek.

A vagyonvédelmi szakember szerint az jelenthetne megoldást, ha a törvény nem csak a vagyonvédelmi szakemberekkel szemben lépne fel, hanem a megrendelőkkel is. – A vagyonvédelmi kamara is kezdeményezett egy magánbiztonsági törvényt – mondta a szakmában régóta férfi. – Ez vonatkozna a megbízóra is és, ha ár alatt adja az őrzést, tehát nem akarja megfizetni az vagyonőröket, akkor vele szemben is lehessen pert indítani jogtalan gazdagodás jogcímén.

Valamint az is megoldást jelentene a vagyonvédelmi szektor bajaira, ha az őröknek 160 órát kellene teljesíteni a minimálbérért, nem pedig 270-et néhány tízezerrel többért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában