ment(h)ősképzés

2018.01.29. 17:09

Ön is menthet életet! Elindult a hősképzés Kaposváron

Az egész országra kiterjedő úgynevezett Hősképzést indított az Országos Mentőszolgálat. A program célja, hogy minél több embert tanítsanak meg a szakemberek a helyes újraélesztés fogásaira.

Koszorus Rita [email protected]

Minden hónap utolsó hétfőjén délutánonként tartanak Hősképzést a Kaposvári Mentőállomáson. Ide azokat a laikusokat várják a szakemberek, akik ingyenes újraélesztés oktatáson, gyakorláson vennének részt. – Bárki, aki az utcáról beérkezik és szeretné megtanulni az újraélesztést, azt sok szeretettel várjuk – mondta Borbély Gábor, a Kaposvári Mentőállomás vezetője. – Mindenkinek érdemes ezt elsajátítani, hiszen országosan évente körülbelül hatezer keringésmegállás történik, amelyeknél csak az időben elkezdett mellkaskompresszió segíthet.

Ezt két percen belül kell megkezdeni, amellyel hatvan százalék az esély a túlélésre, hangzott el az első ingyenes oktatáson. Ha még defibrillátor is van a helyszínen, sokszorosára nő az esély, hogy megmentsék a beteget.

Az emberek azonban félnek az újraélesztéstől, pontosan azért, mert nem tudják pontosan miként kell szabályosan végezni. Ehhez nyújt segítséget a Hősképző. – Félnek odamenni és elkezdni ezt az egészet – mondta el a mentőállomás-vezető. – Az a szerencsénk, hogy most már a mentésirányítás is aktívan tud újraélesztést kezdeményezni és levezetni a helyszínen lévő segítséggel.

Erre heti szinten van példa a Somogyi megyeszékhely mentőállomásán, tudtuk meg Borbély Gábortól. Hozzátette: az a jó, hogy a betelefonálók egyre aktívabbak ennek levezetésében.

– Első lépésként a magatehetetlenül fekvő pácienst megpróbáljuk felkelteni, – magyarázta a Hősképzésen részt vevő Compass Egyesület tagoknak Borbély Gábor. – Megvizsgáljuk van -e légzése, ha nincs megkezdjük az újraélesztést és értesítjük a mentőket. A mellkaskompressziót harmincszor ismételjük meg, majd két befúvást végzünk az orron keresztül.

Ezt egészen addig kell folytatni, amíg meg nem érkezik a segítség. Ha van defibrillátor a helyszínen azt is érdemes használni, hangzott el az oktatáson. A fiatalok ezután maguk is megpróbálták, hogyan kell szakszerűen elvégezni a folyamatot.

Szív City az életmentésért

Októberben egy különleges életmentő applikációt indított az Országos Mentőszolgálat Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével  riasztást kap mobiltelefonjára a közelében lévő közterületi újraélesztésről.

Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja,  így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést és a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre.

A Szív City összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is.

A Szív City rendszeréhez csatlakozók és a más tanfolyamokon korábban kiképzett laikusok számára is jó lehetőség a most induló Hősképző, hiszen a megszerzett tudást rendszeres gyakorlással ébren tartva érhető el a legmegfelelőbb segítségnyújtás egy valódi vészhelyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában