a járvány küszöbén

2018.01.12. 17:30

Somogyban nőtt a betegek száma, de még nincs influenza járvány

Megyei influenzajárvány még nincs, de két járási intézet területén – Kaposvár, Siófok – már a járványküszöb közelében van a megbetegedések száma. Ezek több mint fele a 25-59 éves korosztályban fordult elő.

Harsányi Miklós

– Megszaporodtak a felső-légúti megbetegedések, s az utóbbi napokban sokan jönnek torokfájás, köhögés, láz vagy épp végtagfájdalom miatt – hangsúlyozta Lassu Gyula siófoki háziorvos. – Az évszakhoz képest szokatlanul enyhe, változékony időjárás a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél is gondot okozhat: a vérnyomás-ingadozás, illetve a vérnyomás-kiugrás korántsem kizárólag az idősebbeket érinti.

Somogyban októbertől kezdte el működését az influenza figyelő-szolgálat, melyre 45 orvost jelöltek ki, tájékoztatott szerdán a megyei kormányhivatal. Az orvosok minden hétfőn jelentik az előző héten influenzaszerű megbetegedéssel (ISZM) ellátott betegek számát, korcsoportját és a betegforgalmat.

– Az első héten tapasztalható volt emelkedés, de megyei influenzajárvány még nincs – közölték. – Két járási intézetünk területén – Kaposvár, Siófok – azonban már a járványküszöb közelében van a megbetegedések száma.

Az adatok alapján a betegforgalom nem emelkedett az átlagos fölé. A következő hetekben a megbetegedések számának emelkedése várható, egy-két héten belül a megyei adat is elérheti a járványküszöböt. Az influenza nem egyszerű megfázás, nem légúti tünetekkel, hanem lázzal, hidegrázással, igen rossz közérzettel, fej- és izomfájdalommal kezdődik, a hurutos tünetek csak később jelennek meg. A vírus cseppfertőzés útján jut a szervezetbe. A megelőzés leghatékonyabb módja a védőoltás: a kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő, ezért az oltást is minden évben meg kell ismételni.

Müller Balázs toponári háziorvostól tudjuk: az év végén naponta átlag 55 beteg kereste fel a rendelőt, január közepén már 65-70 páciens kér segítséget. Rendszerint hőemelkedés, szűnni nem akaró köhögés és ízületi fájdalmak miatt fordulnak hozzá a helybeliek, s az elmúlt napokban nőtt azok száma, akiknél a hányás vagy hasmenés okoz problémát.

A bárányhimlő ellen is küzdenek

A Magyarországon forgalomban lévő influenzavakcinák kizárólag inaktivált vírust vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák, így nem okozhatnak influenzás megbetegedést. Csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások – láz, fejfájás – melyek a vakcina beadásával összefüggésbe hozhatóak. Az oltás helyén tapasztalható helyi reakciók általában enyhék,s néhány napon belül gyógyulnak.

Az utóbbi időben többször lehetett hallani, hogy hazánkban kötelezővé tehetik a bárányhimlő elleni védőoltást. Gyánó Barna kaposvári gyermekorvos egyetért a javaslattal, szerinte ha a betegség egy oltással megelőzhető, akkor érdemes bevezetni. Kiemelte: tavaly több mint 100 bárányhimlő elleni oltást adott be a gyermekeknek. Kaposváron a csecsemők szülei – meghatározott feltételek mellett – kedvezményes áron vehetik igénybe az oltást, nagyjából 6000 forintot kell fizetniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában