kibertámadás

2018.01.02. 17:41

Veszély les a gyermekekre a virtuális térben

A téli szünidő több veszélyt rejthet magában, mint gondolnánk. Hiszen ilyenkor a gyerekek több időt töltenek a világhálón, nem beszélve az ajándékba kapott kütyükről.

Koszorus Rita

A szülők többsége szerint a gyerekeket célzó kibertámadások száma folyamatosan növekszik – derült ki a Kaspersky Lab globális kiberbiztonsági vállalat napokban közzé tett felméréséből.

A gyerekek az átlagosnál is több időt töltenek a téli szünetben az interneten, olvasható a tanulmányban. A válaszadók több mint harmada nem tudja kontrollálni a gyermeke online jelenlétét. És ötven százalékuk tart attól, hogy csemetéje nem megfelelő tartalommal találkozhat a virtuális térben.

Ezt azonban néhány óvintézkedéssel elkerülhető. – A legegyszerűbb a víruskereső és vírusirtó használata – javasolja Kormos Attila informatikus. – Semmiképp se maradjunk védtelenek a kártevőkkel szemben, az okoskütyükre pedig megfelelő tartalomszűrő telepítése is ajánlott.

– Fontos, hogy az operációs rendszert és a vírusirtót folyamatosan frissítsük, tette hozzá a szakember. – A frissítések hibajavításokat és biztonsági rések befoltozását tartalmazzák. De fontos néhány beállítást megtenni a böngésző programban. A gyanús tartalmak és fenyegető oldalak kiszűrésére minden népszerűbb programban van beépített funkció. Androidos eszközök esetében pedig tiltsuk az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítését. Amikor bekapcsoljuk a lurkóknak karácsonyra vásárolt tabletet, laptopot vagy okostelefont ezeket a beállításokat mindenképp tegyük meg.

– Javasolt beállítani az automatikus letöltés tiltását – figyelmeztetett Kormos Attila. – Így nem tud tudtunkon kívül kártékony szoftver települni az eszközre.

A böngészőkben úgynevezett feketelistát is készíthetünk, amelybe felírt oldalak tiltólistára kerülnek. Így kiszűrhetjük azokat az oldalakat, amelyek biztosan kártevőket tartalmaznak, de azokat is, amelyek kisgyermekeknek való tartalmakat kínálnak. Elgondolkodtató lehet tiltólistára tenni chatszobák, közösségi oldalak webcímeit is, hiszen itt is találkozhatnak káros tartalmakkal, személyekkel a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában