megyei időjárás

2018.02.13. 07:00

Északi szél és havazás – öt centi hó eshet kedden

Északi szél és havazás – öt centi hó eshet kedden. Éjjel aztán vékonyodni kezd a felhőzet, már nem valószínű említést érdemlő csapadék.

Sonline

- Kedden borult lesz az ég és időszakos, gyenge vagy mérsékelt hóesésre készülhetünk – tájékoztatott az eumet.hu. – A nap folyamán öt centiméter köré várható a lehulló hó mennyisége, de a hóréteg lassan, folyamatosan olvad. Délelőtt kissé élénk északi szél fúj, majd estére gyengül a légmozgás. Éjjel vékonyodni kezd a felhőzet, már nem valószínű említést érdemlő csapadék. Hajnalban mérsékelt fagy várható.

A jellemző hőmérséklet átlaga

  • kedd reggel -1 fok
  • kedd délután +2 fok
  • szerda reggel -2 fok
  • A legvalószínűbb folytatás

    Szerdán várhatóan tovább vékonyodik a felhőzet, de még felhős idő lesz a jellemző. Elvétve még lehet hószállingózás. Ismét felélénkül az északi, északnyugati szél. Csütörtökön változó vastagságú, alacsonyabb köd-, illetve rétegfelhőzet mellett előfordulnak szűrt napsütéses, derültebb időszakok, területek is. Gyenge vagy mérsékelt északias szél fúj.

    Pénteken előreláthatólag ismét vastagabb felhőzet kerül fölénk, kisebb a valószínűsége szűrt napsütésnek, de továbbra sem valószínű számottevő csapadék. Szombat délelőtt csökken a felhőzet, de délután újabb ciklon érkezése valószínűsíthető. Estétől borongós időben, elszórt, többnyire gyenge, vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás. A gyenge csapadékot adó felhőzet várhatóan vasárnap este hagyja el a térséget.

    Orvosmeteorológia

    Kedden kettősfront alakítja időjárásunkat. Az ország nagy részén mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyeknél jelentkezhetnek kellemetlen panaszok. Sokaknál egész napos fejfájást, álmosságérzetet, ugyanakkor álmatlanságot idézhetnek elő a légkörben zajló változások, ezen kívül a keringési rendszer rendellenességeivel élők és a szívbetegek számára is megterhelő az időszak. Az élénk, nyugaton erős szél ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat. A csapadékos időben felerősödhetnek a kopásos és gyulladásos eredetű ízületi fájdalmak is. A télies időben fordítsunk kellő figyelmet immunrendszerünk védelmére, valamint öltözzünk melegen, rétegesen! (Forrás: Időkép)

    Közlekedésmeteorológia

    Kedden sokfelé kell havazástól, havas esőtől, keleten, délkeleten napközben még esőtől vizes, csúszós, elsősorban a dunántúli és északi, valamint hegyvidéki tájakon hókásás, latyakos utakra számítani. Élénk, nyugaton erős lehet az északi-északkeleti szél, ami ott hófúvást okozhat, valamint többfelé csökkentheti a menetstabilitást. A télies útviszonyok miatt vezessünk fokozott óvatossággal, tartsunk nagyobb követési távolságot! (Forrás: Időkép)

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában