aggódás

2018.02.11. 15:30

Felforrt a vizük a szupergyors internet szerelésétől

Furcsa időzítésben, a tél eddig leghavasabb somogyi napján szüneteltette az áramszolgáltatást az E.ON Hungária Zrt. Ladon szerdán és csütörtökön. Az áramszünet ugyan tervezett volt, mégis problémát okozott a dél-somogyi falu néhány háztartásában.

Sonline

Komoly nehézségekről számolt be több ladi olvasónk is amiatt, hogy az E.ON egész napos áramszünetet tartott  a település egyik részén szerdán, a másikon csütörtökön. Hiába tudtak róla az időjárás pont ekkor mutatta az idén talán legzordabb arcát, hiszen szerdán komoly fagyokkal indult a nap, a csütörtök pedig havazással kezdődött. Olvasóink arról panaszkodtak, hogy fűtés-rendszereikben, nem egy esetben felforrt a víz, a vegyes tüzelésű kazánokban el kellett oltani a lángokat, mert a keringető szivattyúk leálltak. Mint megtudtuk, egy kormányzati program jóvoltából a széles sávú internethálózat bővítése miatt volt szüksége az áramszolgáltatónak arra, hogy szüneteltessék a szolgáltatást a kábelszerelés idejére. Olvasóink azt is elmondták, habár tudtak róla, hogy így lesz, nehezen értették meg, miért télvíz idején kell ilyen áramszünetet tartani. Kiemelték, talán kényelmesebb lett volna nyárra halasztani a munkát, de azt hallották, március 30-ig be kellett fejezni a kivitelezőnek a szerelést.

– Gyengeáramos fejlesztés zajlik jelenleg, melynek célja, hogy a kisebb települések is gyors interneteléréssel rendelkezzenek – ennek végrehajtásához rendelték meg tőlünk a hálózat feszültségmentesítését – közölte érdeklődésünkre Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. marketing és kommunikációs vezetője. Az érintetteket szórólap útján előzetesen tájékoztattuk a várható munkálatokról – tette hozzá.

Ezt erősítette meg lapunknak Pirosné Tamás Krisztina, Lad polgármestere is.  – Tíz nappal korábban kaptunk értesítést a munkáról és az áramszünetről, mindenkinek bedobták a postaládájába az erről szóló szórólapot – mondta a településvezető, hozzátette: neki is felforrt otthon a fűtésrendszerben a víz, s nehezményezi, amiért nem korábban egyeztettek az önkormányzattal. – Korábban, ha ilyen előfordult, harminc nappal előbb értesítették az érintetteket, de most arról tájékoztattak, ma már nem ez a gyakorlat egy jogszabályváltozás után – tette hozzá. Szerdán például a gyerekek sem tudtak iskolába menni emiatt, de egyáltalán nem mindenkit érintett az áramszünet miatti otthoni hideg, hiszen nem minden lakás fűtésrendszerében működik keringető szivattyú.

A szolgáltató azt közölte, hogy Ladon szerdán 203, míg csütörtökön 122 ügyfelet érintett a tervezett áramszünet. Kiemelték, hogy hasonló fejlesztési munkálatok elvégzéséhez a barcsi járás több településére is kaptak megrendelést, azaz a környékbeli településeken is lesznek hasonló áramszünetek a feszültségmentesítés miatt, mely a gyors internetelérés biztosíthatóságát célozzák.

Gyors hálózatba kötik az országot

A Szupergyors Internet Program a Digitális Jólét Program egy része, célja, hogy a nagyarányú hálózatfejlesztések eredményeképp 2018 végére minden magyar családnak lehetősége legyen a legalább 30 Mbit/s sebességű szupergyors internet-szolgáltatás igénybevételére. A program hatásai leginkább azt a körülbelül egymillió háztartást érintik, amelyek eddig egyáltalán nem rendelkeztek hozzáféréssel. Szakértők szerint ezen felül minden, már interneteléréssel rendelkező háztartás is profitálhat belőle, mert a piacbővülésnek köszönhetően várhatóan mérséklődnek a szolgáltatás árai.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában