Február 14.

2018.02.14. 09:00

Hamvazószerda vagy Valentin-nap? Összeért a régi és az új szokás Somogyban

Az idén elhalványulhat a hamvazószerda böjtindító szokása, mert az új hagyományok egyre inkább teret nyernek a régi tradíciókkal szemben. Szerdára esik ugyanis az egyre inkább elterjedő félben lévő, külföldről belopakodott Valentin-nap, vagyis a szerelmesek ünnepe.

Turbéki Bernadett

Hamvazószerda a húsvét ünnepét megelőző negyven napos böjt kezdete. Napjainkban kiveszőben van a hamvazószerdához kapcsolódó böjti szigor. Manapság a „tisztítókúra” elnevezés inkább illik a húsvétot megelőző negyven napra.

– Arra emlékszem, hogy kislány koromban a hamvazószerdát mindig nagy bálok előzték meg, hétfőn és kedden fúvósok zenéltek, mert ez a két nap volt a farsang vége, még lehetett táncolni – mesélte a kilencven éves kaposvári Farkas Györgyné. – A böjti időben mindig mentünk hajnali hatkor rorate-ra a templomba. Betartottuk a böjtöt, nálunk soha nem kellett bezárni a kamrát, mert mindenki magától betartotta a szokást. Nem ettünk annyit, mint máskor, és csupa olyan ételt fogyasztottunk, amely nem tartalmazott húst. Más vidékeken még a zsíros edényeket is elmosták, és csak húsvétkor vették újra elő. Sőt, egyes helyeken a gazdaasszony minden zsíros ételt elzárt, nehogy a családtagok véletlenül bűnbe essenek.

A zselicszentpáli Kurucz Ferencné úgy emlékszik, már a hamvazószerda előtti napnak, vagyis a húshagyó keddnek is hagyománya volt. Ekkor tyúkot vágtak, fánkot sütöttek, utoljára jól belaktak ebédre.

– Ezen a napon háromszor ettünk, ám csak egyszer volt szabad jóllakni – mondta. – A nagyböjt péntekein kívül évközben is tartottuk a péntekeket. Ezek mindig húsmentes napok voltak. Leginkább tejfölös bableves készült. Mind a hét böjti hétnek megvolt a maga elnevezése és a hozzá tartozó szokás. Guzsóhéten például nem vetettünk magot. Igyekszem mostanában is olyan csibét venni, ami nem ezen a guzsóhéten kelt ki, mert az nem lesz egészséges. Így van ez a magokkal is: guzsadtak lesznek.

A vallás és a józan gondolkodás tulajdonképpen egymást erősítették. Ez a szokás ugyanis lehetővé tette, hogy a füstölt húsokat, szalonnákat eltehessék arra az időszakra, amikor a földeken kell dolgozni és kell az erő a munkához. Addig pedig a böjt segítségével ledobták a felesleges kilókat is, hogy könnyebben mozogjanak. Ebben segített a savanyúleves és a hordóskáposzta fogyasztása. Főztek babot, kukoricát, nagypénteken pedig aszaltszilvalevest, mákostésztával, este pedig főtt tojást ettek.

Az idén azonban elhalványulhat a hamvazószerda böjtindító szokása, mert az új hagyományok egyre inkább teret nyernek a régi tradíciókkal szemben. Szerdára esik ugyanis az egyre inkább elterjedő félben lévő, külföldről belopakodott Valentin-nap, vagyis a szerelmesek ünnepe. A kérdés csupán az, hogy a szerelmesek napját hogyan lehet okosan, a hamvazószerdának megfelelően önmegtartóztatóan ünnepelni, ha egy gyertyafényes vacsorának és a romantikának gátat szab a böjt minden téren?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában