zimankó

2018.02.26. 07:00

Itt az extrém hideg – figyeljünk oda egymásra a mínuszokban

Az extrém hideg miatt a héten fokozottan odafigyelnek a magányosan élő idősekre a somogyi kistelepüléseken is. A legtöbb településen már számba vették, hogy milyen intézkedéseket kell tenni, nehogy valaki a saját házában fagyjon meg.

K.G.

Nincs fűtés a helyi járatú buszokon

Fotó: Banczik Róbert

A napokban várható extrém hideg miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívást tett közzé a világhálón, amelyben a munkáltatók figyelmét hívja fel az extrém hideg miatti intézkedésekre. Mivel mínusz tizenöt fokos hidegre kell számítani, ezért fokozottan jelentkezhetnek a hidegben történő munkavégzés veszélyei. Óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perces pihenőket kell beiktatni meleg, fűtött helyen, valamint meleg teát, bizonyos esetekben hideg elleni védőeszközt, védőruhát kell biztosítani.

– Különleges a helyzet a faipari üzemünkben, ahol 147-en dolgoznak és ez alapvetően egy fűthető, zárt tér –mondta Ihárosi Péter, a Sefag Zrt. szóvivője. – Azonban a rönk kintről érkezik és a készletezés is a csarnokon kívül történik, tehát ott a munkatársaink ki vannak téve az extrém időjárás viszontagságainak. Másfelől azonban a Sefag számára előnyös a szibériai hideg, mert a fagyott talajon végre tudnak dolgozni a nehéz erdészeti gépek.

– Eddig éppen az hátráltatta a munkát, hogy a felázott talajon nem tudtuk folytatni a fakitermelést – magyarázta Ihárosi Péter. – Erre a hidegre vártunk, mert most szerezhetünk előnyt a kitermelésben.

A MÁV arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a szabadban dolgozók számára egyéni védőeszközt, ruhát biztosítanak, s a szükséges pihenőidőt fűtött helyen tölthetik a vasúti dolgozók. A vasúttársaság a hidegben dolgozók védőitaláról is gondoskodik a rendkívüli időjárásban.

A vasúttársaság azonban a hidegre való tekintettel különös gonddal jár el azok esetében is, akik nem utazási célra veszik igénybe a várótermet: a rendőrséggel, az önkormányzatokkal és a civilszervezetekkel együttműködve a hajléktalanokat, a rászorulókat segíti, hogy megfelelő gondoskodásban részesüljenek.

Odafigyelnek egymásra

A meglévő családsegítő szolgálatra alapoznak Göllében. Kovács Ernő polgármester kérdésünkre elmondta: a falugondnok az ebéd kiszállításakor mindenütt érdeklődik, hogy minden rendben van-e a tüzelővel. A bejelentéseket rendkívül komolyan veszik, és arra kéri a szomszédokat, hogy figyeljenek oda egymásra.

Darányban két időslátogató dolgozik, ők folyamatosan, az időjárástól függetlenül is ügyelnek a gondjaikra bízottakra. Ám ilyenkor még több a tennivalójuk, tudtuk meg Villányi László polgármestertől. Fát visznek be az időseknek, a boltba is elmennek helyettük. A kemény fagyok idején az idősek még nehezebben mozdulnak ki otthonról, ezért fontos, hogy a tűzifát odakészítsék nekik, és legyen, aki segít a begyújtásban.

Kerekiben a napokban végigjárták a falut a házigondozók a falugondnokkal közösen, és meggyőződtek arról, hogy mindenkinek van tüzelője. A közmunkások készenlétben állnak, ha kell, eldobálják a havat, segítenek abban is, hogy az idősek minden körülmények között hozzáférjenek a tüzelőhöz.

– Halmoztunk fel tartalék tűzifát, ezért ha szükséges, azonnal tudunk segítséget nyújtani – mondta Csicsai László polgármester. – Az önkormányzati utánfutóval ki is szállíthatjuk a fát. Nappali melegedőnek a faluházat jelöltük ki a településen. Ott befűtünk, és szükség esetén teát is biztosítunk annak, aki a rendkívüli időjárási körülmények között nem tudná folytatni az útját. El is tudjuk helyezni ott a rászorulókat.

– A falugondnok és én is folyamatosan járjuk a települést, és ha valahol nem füstöl a kémény, bemegyünk kérdezősködni – tette hozzá Csicsai László. – A napokban a házigondozásban résztvevőket is fokozottan ellenőrzi a gondozó, ahol van telefon, felcsörgeti őket, és rákérdez a helyzetükre.

Többször cserélni kell a kutya vizét

Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Természet és Állatvédő Egyesület elnöke elmondta: különösen fontos, hogy védett helyen legyen a kutya nagy mínuszokban. Ha kinti ebről van szó, akkor nem kell feltétlenül a lakásba vinni, hiszen azt sem biztos, hogy jól viseli. Ám egy szigetelt, védett ólra viszont mindenképpen szükség van. A víz is gyorsan bejegesedik, ezért többször cserélni kell előttük az ivóvizet. Hozzátette: viszonylag hamar jött a nagy hideg, így kevésbé tudtak rákészülni a kutyák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában