Helyi közélet

2018.02.26. 20:00

Kaposváron erősíti kapcsolatait a szigetország

Városnézésen és szakmai találkozókon vett részt a brit nagykövetség megbízott ügyvivője Kaposváron. Caitlin Jones a Rippl-Rónai Villa Látogatóközpontjában tartott sajtótájékoztatón beszélt a közös kapcsolatok építéséről.

Koszorus Rita

A Brexitről tartott előadást a Kaposvári Egyetem hallgatóinak Caitlin Jones, a Brit Nagykövetség megbízott ügyvivője. A diplomata meglátogatta a Rippl-Rónai Villát, ezt követően a sajtó kérdéseire is válaszolt. Kérdésünkre elmondta: célirányosan érkezett a somogyi megyeszékhelyre. – Magyarország sokkal több a fővárosnál – mondta Caitlin Jones. – Ezért igyekszem a lehető leggyakrabban eljutni Budapesten kívül más városokba is. Szerettem volna az ország ebbe a részébe is eljutni, egy közepes méretű városba, mint Kaposvár.

Caitlin Jonesnak Kaposvár gazdasági helyzetét Borhi Zsombor alpolgármester mutatta be, aki elmondta: fontosak a városnak a nemzetközi kapcsolatok. – A város gazdasági helyzetét és fejlesztéseit is áttekintettük – mondta az alpolgármester. – Természetesen Kaposvár várja akár a brit befektetőket is úgy, mint más országokból is.

Caitlin Jones kifejezetten érdekesnek találta Kaposvár Smart City elképzeléseit. – A nagykövetségen is fut egy hasonló kezdeményezés – hívta fel a figyelmet a brit diplomata. – Ezért, ha visszatérek Budapestre megbeszélem a kollégákkal, hogy tudunk ebben együttműködni.

A helyettes brit nagykövet azt mondta: az ehhez hasonló látogatások nagyon fontosak az Egyesült Királyságnak, a közelgő Brexit miatt pedig még inkább. Ezzel kapcsolatban kérdésünkre Caitlin Jones elmondta: a szigetországban élő somogyiaknak sem kell aggódniuk a kilépés miatt. – A brit kormány számára már a kezdetektől prioritás volt, hogy az országban élő európai és magyar állampolgárok jövőjére megnyugtató megoldást találjon – fogalmazott a diplomata. – A magyar munkavállalók nagyon fontos szerepet játszanak a brit gazdaság fejlődésében és nagyra értékeljük a munkájukat. Természetesen senkinek sem kell elhagynia az országot, továbbra is szívesen látjuk őket.

A napokban megjelent brit bevándorlási statisztikákra – melyek szerint kevesebb magyar érkezett tavaly az országba és több távozott, mint egy évvel korábban – Caitlin Jones azt mondta: ha valaki vissza akar térni hazájába, természetesen azt is megtehetik, ez a saját döntésük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában