fesztivál

2018.02.03. 17:15

Krumplis, konyakos – kolbászból volt a kerítés is Fonyódon

Harminckét csapat sorakozott fel a töltők mögött a kilencedik Fonyódi Kolbászfesztiválon, ahol konyakos és burgonyás kolbász is készült. A Zákányi Kálmán Sportcsarnok megtelt érdeklődőkkel.

Koszorus Rita

Szombaton már délelőtt nagyon sokan érdeklődtek a csapatok standjainál, ahol nem csak a kolbász ízére helyeztek kiemelt hangsúlyt a versenyzők, de a dekorációra is. Hiszen a zsűri a külcsínt is díjazta: a legtöbb helyen a fő díszítő elem természetesen a kolbász volt.

Így a balatonföldvári csapat bázisán is, ahol a város emblematikus kilátóját mintázó makettre kerültek kolbászok. Ezt a csapattagok saját kezűleg készítették el, tudtuk meg Fekete Tamástól. Aki maga is feltűrte az ingujjat és belevetette magát a kolbász keverésbe.

– Hagyományos ízesítésű, házi kolbászt készítünk – mondta Fekete Tamás. – Egy kicsit pikáns lesz, hiszen nálunk sütnivaló kolbász készül. Ebbe kicsivel kevesebb só és zsírosabb hús kerül, mert kisül belőle. Évek óta mindig részt veszünk a kolbászfesztiválon, gyakorlatilag már az győzelem, hogy itt lehetünk, ilyen jó társaságban.

Ezen a véleményen voltak a somogyvámosi Drink Team tagjai is, ahol – hiszen a név kötelez – a pálinka is fontos szerepet kapott. – Minden évben kiváló a hangulat – osztotta meg tapasztalatait Sipos Tibor. – Olyan kolbászt készítünk, ami nekünk ízlik, ezért a hagyományos ízeket részesítjük előnyben. Sót, borsot, pirospaprikát és fokhagymát használunk.

 

Hasonló összetevőkkel dolgozott a Balatonőszöd Községért Egyesület csapata is. – Fontos, hogy saját termesztésű őrölt paprikával dolgozunk – magyarázta a titkos összetevőket Winkler Csaba. – Hagyományosan fűszerezzük a kolbászt, az már csak ízlés kérdése, ki sósabban, ki kevésbé sósan szereti. De ahhoz tapasztalat kell, hogy az ember tudja, mennyi az elgendő sómennyiség. Ez persze attól is függ, füstre vagy sütésre szánjuk a kolbászt.

Winkler Csabáék a felszelt húst először befűszerezték, s csak aztán darálták le. Így került a töltelék a bélbe. A másik balatonőszödi csapat standjánál, az Öregfiúknál is az egyszerű fűszerezést választották. Antal János polgármester elmondta: minden évben részt vesznek a Fonyódi Kolbászfesztiválon, hiszen nem csak jól érzik magukat, de jól is laknak.

Különlegesség készült a GET Ukrajna csapatánál, a töltőbe egy nem mindennapi keverék került. – Só, bors, koriander, őrölt paprika került bele – tudtuk meg Farkas Györgytől. – Ott az asztalon látható a hagyományos kárpátaljai Tisza konyak, ez is fontos összetevője a kolbásznak. Ez persze nem egy hagyományos recept, árulta el a töltő mellett tüsténkedő Farkas György, de ezek után remélhetőleg az lesz.

A Fonyódi Kolbászfesztivál egyre több vendéget vonz a Balaton-parti városba. – Ez úgy indult, hogy mi egész nyáron dolgozunk ezért nem érünk rá szórakozni – idézte fel a kezdeteket Hidvégi József, polgármester. – Ezért kitaláltuk, hogy tél végén szervezünk egy fesztivált a fonyódiaknak, az első Kolbászfesztiválon ötven helyi csapat volt. Mára már az ország minden tájáról érkeznek versenyzők, sőt a Felvidékről Érsekújváról és a Kárpátaljáról Munkácsról is jöttek nevezők.

Hidvégi József hozzátette: több száz kilométert utaznak sokan azért hogy itt vagy töltsenek, vagy jól érezzék magukat a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai rendezvényén. Ennek örülünk, mert ez is bizonyítja, hogy a Balaton nem csak nyáron, de télen is vonzó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában