F.A.L.U.

2018.02.21. 17:30

Lehetetlen lesz unatkozni: művészeti fesztivál Szilvásszentmártonban

Falu, ahol lehetetlen unatkozni szlogennel rendeznek a nyáron összművészeti fesztivált Szilvásszentmártonban. A település szeretné a magyar kultúra sokszínűségét bemutatni, közel félezer programot szerveznek július 11-e és 14-e közötti időszakra.

Góz Lilla

A Kormorán együttes adott ízelítőt szerdán Kardosfán, ahol a Szilvásszentmártonban rendezendő összművészeti fesztivál programkínálatát mutatták be. A somogyi, kétszázhúsz lelkes zsákfaluban első ízben, de hagyományteremtő szándékkal rendezik meg július 11– 14. között a rendezvénysorozatot.

– Csaknem két éves előkészítés előzte meg a fesztivált, amellyel szeretnénk bemutatni a magyar kultúra sokszínűségét– mondta el Lengyel Gábor főszervező, Szilvásszentmárton polgármestere. – Nem csak az anyaországban, hanem a határon túli magyarsággal is dolgozunk azon, hogy népi világunkat bemutassuk. A Kaposváról 15 kilométerre található faluban közel félezer programmal készülnek és a jövőben szeretnének több somogyi települést is bevonni a fesztiválba. Lesznek irodalmi estek, színházi előadások, koncertek, táncházak. Továbbá a somogyi és erdélyi kulináris termékeket is szeretnék bemutatni. Lőrincz L. László, a falu szülöttje is visszatér szülőfalujába, vele is találkozhatnak a fesztiválon. Céljuk, hogy nem csak országosan elismert zenekarokat vonultassanak fel, hanem teret adjanak a helyi, somogyi fellépőknek, ifjú tehetségeknek is.

Koltay Gergely, a Kormorán együttes alapítója örömmel vállalta a rendezvény fővédnökségét. Úgy véli: közösség nélkül nem tud egy nemzet, egy haza épülni és az ilyen rendezvények hozzásegítik a magyarokat identitásuk megőrzéséhez. Hozzátette: ehhez viszont elengedhetetlen egy közös értékrend, bizalom és a szeretet. Úgy véli, magyarnak lenni nagyon jó érzés, dalaikkal szeretnék a fesztiválon ezt erősíteni, tovább építeni a közösséget.

Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő a szerdai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a térség ipari kultúrától szenved és szükség van a magyar, minőségi fesztiválokra. Szerinte a gyönyörű természetes közeg, a Zselic alkalmas arra, hogy ország-világ előtt bemutassák Szilvásszentmárton és környéke értékeit. Hozzátette: ez a kulturális attrakció segít a kultúránk ápolásában, amely hozzájárul identitásunk megőrzéséhez.

A fesztivál fellépői között ott lesz az Ismerős Arcok, a Leander Kills, Ferenczi György és a Rackajam, a Kormorán, a Carbonfools, a Budapest Bár, a Kiscsillag, az Aurevior, a Bohemian Betyars, Péter Szabó Szilvia és a Góbé. Ám a szervezők fontosnak tartják a helyi tehetségek bemutatását is, akik ugyanúgy szeretik a kultúrát és a hagyományokat, mint településük lakói. Találkozhatunk majd a Somogy Táncegyüttessel, a Juhos Együttessel és Magyary Timóttal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában