duális képzés

2018.02.14. 11:30

Létkérdés az utánpótlás – ösztöndíjjal várják a jövő vasutasait

A duális képzésben részt vevő hallgatók tanulmányaik teljes idejére havonta akár több mint 103 ezer forintot kaphatnak.

Harsányi Miklós

– Azoknak a középiskolásoknak, akik nemcsak diplomát, hanem biztos állást is szeretnének az egyetem elvégzése után, érdemes olyan felsőoktatási intézménybe jelentkezniük február 15-ig, amely stratégiai együttműködést kötött a MÁV-csoporttal  – közölte a vasút. A duális képzésben részt vevő hallgatók tanulmányaik teljes idejére havonta akár több mint 103 ezer forintot kaphatnak a vasúttársaságtól. A duális képzésre a jelentkezés határideje március 10.

– A munkaerőhiány nem kizárólag a közlekedésre jellemző, ám itt fokozottan jelentkeznek a problémák – emelte ki Schiszler László nyugalmazott kaposvári csomóponti-főnök. – Nyitni kell a fiatalok felé, s úgy tűnik, hogy az eddiginél még hatékonyabb módon, meggyőződésem, csak ez vezethet sikerre.

Jegyvizsgálók, forgalmi szolgálattevők, kocsirendezők, váltókezelők és mozdonyvezetők: pár szakterület, ahol ugyancsak létkérdés a zökkenőmentes utánpótlás. Schiszler László szerint a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében már rövid távon kedvező változást indíthat el az új vállalati szemléletmód és az anyagi-erkölcsi megbecsülés tudatosítása, az életpályamodell tartós távlatokban is fejlődési lehetőséget kínál számukra.

A MÁV közölte: az egyetemistáknak tavaly októberben felsőfokú ösztöndíjprogramot indított a vasúttársaság. Ennek keretében a pályázaton kiválasztott, főként mérnök és informatikus szakos hallgatók nemcsak gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert egy országos hálózattal rendelkező vállalatcsoportnál, hanem – a folyamatos mentori és konzulensi támogatáson kívül – pénzügyi juttatásban is részesülhetnek.

A vállalati ösztöndíj alapképzésben három félévig, mester és osztatlan képzés esetén négy félévig jár, mértéke előbbi esetében a minimálbért 25-50, utóbbi esetében 30-60 százaléka (ez átlagosan 45-50 ezer forint körül alakul). A kétoldalú stratégiai megállapodásoknak köszönhetően a MÁV-csoport szakemberei részt vehetnek több szakirányú egyetemi képzés megújításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában