fagypont

2018.02.26. 16:07

Óvják a teheneket és a lovakat is a hidegtől

– Nagy energiát fordítunk az állatok védelmére: összesen 50 tejelő tehenet és szaporulatát tartjuk – mondta hétfőn Szalai Károly somogyaszalói őstermelő.

Harsányi Mikkós

– Az állatok megérzik a hideget, ilyenkor általában 5-10 százalékkal kevesebb a tejhozam. Állattartóként megtapasztaltuk: egy gazdaságban minden apróságra ügyelni kell, semmi sem kerülheti el a figyelmet. Ilyenkor vastagabban almolunk, ezekben a napokban különösen lényeges, hogy nem fagyjon el az itatórendszer, s folyamatos elegendő mennyiségű víz álljon az állatok rendelkezésére.

Mínusz 12 Celsius fokot mértek hétfőn a böhönyei Szabadság Mezőgazdaság Zrt. munkatársai a szántón. Háromszáz hektáron termesztenek búzát, a vetést nagyjából 15 centis hóréteg védi, s az altalaj sem fagyott meg. Kalocsai Bálint, az agrártársaság elnöke szerint ez az időjárás még nem okoz várhatóan gondot a vetésben.

– Szerintem akkor lenne probléma, ha tartósan mínusz 15 fok alá esne a hőmérséklet – tette hozzá a szakember. – Azt gondolom, hogy a természet még újabb meglepetéseket tartogat számunkra, mivel március elejére viszonylag gyors felmelegedést jósolnak. Ha ez bekövetkezik, akkor belvízveszély lehet, s számos helyen vízfolt boríthatja majd a vetéseket.

Meiszterics Lászlótól, a kaposvári Kecelhegyi lovassport egyesület elnökétől tudjuk: 15 lóról gondoskodnak. A hideg miatt az átlagosnál jóval rövidebb ideig, naponta legfeljebb egy órát tartózkodnak a szabadban az állatok. Mindegyik ló biztonságban van náluk, folyamatos ellátásukról két szakember gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában