védőoltás

2018.02.06. 09:00

Szezonja van a bárányhimlőnek: sok a beteg, de járvány nincs

Évente 40-50 ezer embert fertőz meg Magyarországon a bárányhimlő. Az elmúlt hetekben több somogyi óvodában és iskolában jelentkeztek megbetegedések. A szakemberek a szövődmények elkerülésének érdekében védőoltást javasolnak.

Góz Lilla

Ifjabb Pavlovics György gyermekgyógyász szakorvos szerint érdemes beoltatni a gyerekeket, a két oltás életre szóló védettséget adhat. – A közelmúltban volt olyan gyermek, akinek a talpai voltak tele kiütéssel és nem tudott lábra állni a fájdalomtól – mondta Ifjabb Pavlovics György. Általában enyhe lefolyású a fertőzés, de immunhiányos csecsemőknél például életveszélyes is lehet.

Ifjabb Pavlovics György szerint a két védőoltás után csekély a lehetőség arra, hogy a gyermek elkapja a betegséget, de az orvosi tanulmányok azt mutatják, hogy pár százalékban mégis előfordulhat. Felnőtt korban viszont súlyosabb a lefolyása a betegségnek, a várandós nőknél nagy kockázattal jár.

– Kaposváron azt tapasztaljuk nőtt az oltási kedv, mióta a város anyagilag támogatja – tette hozzá Ifjabb Pavlovics György. – Az Egyesült Államokba utazáskor kérnek igazolást, be van-e oltva bárányhimlő ellen a látogató.

Két-három évente tapasztaljuk, hogy megnő a bárányhimlős megbetegedések száma – mondta Varga Edit járványügyi osztályvezető. Hozzátette: télen van szezonalitása, főként az óvodások között cseppfertőzéssel terjed. A szakember mindenképpen javasolja a védőoltást, akár felnőtt korban is, ugyanis kialakulhatnak súlyos szövődmények, mint például a bőr bakteriális felülfertőződése, vagy akár agyvelő gyulladás.

Tavaly januárban jelentette be Lázár János, hogy tervezik a bárányhimlő elleni oltás kötelezővé és ingyenessé tételét. Kaposváron a város 2016 óta – évente húszmillió forintból – támogatja a vakcina beadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában