retro

2018.03.26. 14:00

Lezárul egy korszak – megszűnnek a régi szódáspatronok

Egy korszak zárul le a hagyományos szódáspatronok megszűnésével. A retro házi szóda kedvelőinek azonban nem kell lemondaniuk a frissítő italról.

Koszorus Rita

Megszűnnek a visszaváltható szódáspatronok. Ám ez nem jelenti azt, hogy kidobhatjuk jó öreg szifonokat, hiszen egy új modern patroncsalád veszi át a megszokott termékek helyét.

Az új patronokról érdemes azt tudni, hogy ezek már nem visszaválthatóak, így akinek van még otthon régifajta patronja, annak sietnie kell a visszaváltással. Ezt március 31-ig tehetik meg az értékesítőhelyeken, amelyek kötelesek visszavenni az üres patronokat, csakúgy mint a betétdíjas üvegeket.

Az új termékek más kivitelűek, mint „őseik”, s nem csak külcsín, de a beltartalom is változik. Nagyobb gáztöltetűek az új típusú patronok, 6 gramm helyett 8 grammot tartalmaznak, s a zárásuk is más. Az új technológia előnye, hogy a gáztömeget a patronok öt évig képesek megtartani. A jobb minőség azonban magasabb árat is jelent, sajtóhírek szerint közel háromszor annyiba fog kerülni az otthoni szódázás.

– Mivel a patronhüvely acélból készült, fémhulladékként hasznosul – tájékoztatta szerkesztőségünket a gyártó Liss Kft. – A nem visszaváltható üres patronok értékesíthetőek a hulladék felvásárlók részére, de a szelektív hulladékgyűjtőkbe is kerülhetnek, a megfelelő frakcióba.

A házilag készített szóda kedvelői joggal tehetik fel maguknak a kérdést: miért nem volt megfelelő a régi patron? – Tizenöt éve napirenden van a technológiaváltás szükségessége – áll a gyártó írásos válaszában. – A vállalat hétmilliárd forintot megközelítő nettó árbevételéből ez a termék mindössze mintegy 3 százalékot képvisel, ám a munkaerő 5 százalékát leköti. Márpedig megfelelő munkaerőt kapni manapság nem egyszerű.

Hozzátették: a cég tisztában van a várható következményekkel, legalábbis átmenetileg jelentős piacvesztéssel számolnak. A félévszázados technológia életben tartásához már nem elegendő a hagyománytisztelet, ha a visszaváltható patronok gyártósorát korszerűsítenék, akkor sem lenne olcsóbb a végeredmény. Ráadásul külföldön már mindenütt nem visszaváltható patron van forgalomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában