Otthon melege

2018.03.06. 16:40

Környezettudatos fűtésre vált Kaposvár

Az Otthon melege címmel indított fotópályázatot az Energiahatékonyság világnapján a Kaposvári Önkormányzati és Vagyonkezelő Zrt. A kezdeményezésről kedden tartottak sajtótájékoztatót, ahol egyebek mellett az is kiderült: az idén is számos fejlesztés valósul meg: új fogyasztókat kapcsolnak rá a rendszerre és egy biomasszával működő fűtőművet is építenek.

Góz Lilla

– A távhőszolgáltatás környezetbarát, hatékony fűtési mód, amely eszköze az energiahatékonyságnak – mondta Vida Zotmund. A Kaposvári Önkormányzati és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója hozzátette: szeretnék, ha minél többen csatlakoznának az Otthon melege fotópályázatukhoz, amelyet a környezettudatosság jegyében szerveznek meg. A legjobb pályaműveket április 13-án, a Távhőszolgáltatás Napján díjazzák.

– Kaposváron a távfűtés kialakítása az 1960-as években kezdődött a lakótelepi épületek építésével – mondta Zanatyné Uitz Zsuzsanna, a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. távfűtési műszaki vezetője. – Akkor öt kazánház létesült, mára egy fűtőmű maradt. A hőenergia mellett húsz éve villamos energia termelés is folyik itt. A saját működésük ellátása mellett a CNG buszok kompresszorainak és a négy elektromos autójuknak a töltésére is elegendő az itt termelt energia. Szeretnék, ha a jövőben nyilvános töltőállomásként is üzemelhetnének, mert a teljesítményük adott ehhez.

Jelenleg 6877 lakásban és 285 egyéb fogyasztónál van Kaposváron távfűtés. Zanatyné Uitz Zsuzsanna elmondta: a közelmúltban nyertek el két KEHOP-os pályázatot, amely segítségével tizennyolc új fogyasztót kapcsolnak rá a rendszerre. Kettő és fél kilométer hosszú nyomvonalon új távhővezetéket építenek ki, s 2019 végére az egészségpénztárban, a kormányhivatalban, az ügyészség új épületében, a Csiky Gergely Színházban, a sportcsarnokban és a belvárosi általános iskolákban is távhővel fűtenek majd.

A másik pályázatuk keretében pedig a volt Füredi II-es laktanya területén egy biomasszára alapozott fűtőművet építenek, 15 megawatt hőteljesítményt érnek így el. A hőigényeket döntően ezáltal próbálják majd kielégíteni, ám megtartják a kapcsolt (hő- és villamos energia) termelést is a mostani fűtőműnél.A gázkazánok pedig csak a csúcsigények esetében fognak termelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában