csillogás

2018.03.10. 15:05

Látrányban él a csodás gyöngy bajor megálmodója

Reggel felkel, s még a kávéja előtt leül gyöngyöket csiszolni. A kíváncsiság hajtja, ugyanis az éjjel kihűlt üveggyöngyei ekkor mutatják meg valódi színüket. Az egyedinek számító Csodás Gyöngyök megálmodója Melanie Kromer Látrányban él. 2005-ben költözött Bajorországból a somogyi településre, ahol azóta mindent megtalált, ami számára a boldogságához kell.

Turbéki Bernadett

1989 meghatározó év volt Melanie Kromer életében. Akkor nyaralt ugyanis először hazánkban szüleivel. Annyira megtetszett nekik a magyar levegő, hogy nemcsak visszatérő vendégek lettek szüleivel itt, hanem 1993-ban már saját házat is vásároltak Látrányban. 2005-ben pedig végleg a somogyi településre költöztek.

– Amikor a nyaralásból hazafelé utaztunk, rendszerint a határig, vagyis Rábafüzesig végigsírtam az utat – emlékezett vissza Melanie, aki hazájában egy bankban dolgozott akkoriban. – Kint olyan „kockaélet van”. Ami azt jelenti, hogy vagy beleférsz a kockába, vagy nem. Itt szabadabbnak érzem magam, és nem egy túlságosan felgyorsult világban kell élnem – indokolta költözésük okát a fiatalasszony, aki igen jól beszél magyarul. Pedig ideköltözésükkor csupán a nyaralásból ráragadt néhány szót ismerte: például tudott kérni egy lángost a strandon.

– A magyar nyelvet könyvből nem lehet megtanulni, használat közben viszont igen – mondta Melanie Kromer, aki még a magyar hanglejtést is elsajátította. Aki azon kívül, hogy férjet talált hazánkban, akivel egy kislányt nevelnek, megtalálta önmagát is. Vagyis – ahogy mondja – inkább azt a hobbit, ami már-már a munkája: üveggyöngyöket készít gázláng segítségével.

– A helyi óvodában karácsonyi vásárt szerveztek akkoriban, ahová vásárolt gyöngyből fűzött angyalkákat készítettem – mesélt a kezdetekről. – Akkora sikere volt, hogy egy év múlva, 2013-ban már én is árultam őket, ám meguntam a vásárolt gyöngyöt, valami különlegesre vágytam – mondta a kézműves.

Melanie Kromer az interneten rálelt egy felvételre, amely azt mutatta be, hogyan lehet színes üvegszálakból gázlánggal gyöngyöket készíteni. Azonnal rendelt újdonsült hobbijához egy kezdőkészletet, vagyis a gázégőt 20 üvegpálcával. A 150 ezer forintos beruházás megalapozta a fiatalasszony elkövetkezendő éveit. Mivel csupán Sopronban és Budapesten indítottak tanfolyamokat, így inkább otthon, autodidakta módon sajátította el az üveggyöngy készítés csínját. 2015-ben a balatonfenyvesi Majorka Luca-napi kézműves piacán már árulta a portékát.

Most csupa izgalom az élete, mert a házban kialakított műhelysarkot szeretné átköltöztetni egy kevésbé forgalmas helyre, ami csak az ő birodalma lesz. A teraszból leválasztott műhelyben már könnyedén tárolhatja a csaknem 200-féle színből álló üvegrúdjait, amelyek a gyöngyök alapanyagául szolgálnak.

– Bár a 200 szín nekem kevés, mégis többre vágyom – mesélte a gyöngykészítő, aki egy hónap alatt egy teli gázpalackot is kiürít a gyöngykészítéssel, ám van, hogy az csupán két hétig tart ki egy palack. – Ha lesz hol tárolni őket, még több szín lesz. A legkülönlegesebb és legdrágább a pink színű, mert ez aranyat tartalmaz. Nagyon nehéz vele bánni, könnyen megbarnulhat A gyöngykészítés egyszerűnek tűnik, de nem veszélytelen vállalkozás. A majdnem 1000 Celsius fokos gázláng bizony a forrónál is forróbb, ám Melanie Kromer még sosem égette meg magát, igaz baleset már érte gyöngykészítés közben.

– Legutóbb elpattant egy gyöngy, és a nyelvemre esett a darabja – mondta Melanie, aki egy gyöngyöt 6-7 perc alatt elkészít el, ám vannak olyan extra termékei, amelyeknek míves darabjai akár 50 percbe is beletelnek.  Az alkotó elmesélte, hogy továbbra is az egyediségre törekszik, és olyan rendeléseket nem szeretne teljesíteni, amiből nem derül ki, mire használják a gyöngyeit, mint nyersanyagot. Elsősorban ékszereket, gombokat, hűtőmágneseket készít csodáiból, de golyóstollakat, kulcstartókat, levélnyitókat is díszít alkotásaival, amelyet már szakmai zsűri is látott.

A „selejtes doboz” titka

Melanie Kromer egyik legérdekesebb alkotása a „selejtes doboz”. Amelyik gyöngy nem úgy sikerül, ahogy ő azt szeretné, egy üvegfedelű dobozban kap helyet. A gyöngyök csodás szín-kavalkádja csalogatja a szemet újra és újra a doboz felé. – Ezeket nem adom el, mert ebben a dobozban még benne vannak a kezdeti próbálkozások alkalmával elrontott gyöngyeim is – mondta. – Én úgy tartom, hogy amit szívvel készítünk, annak lesz vevője. Senki nem is hozott vissza még gyöngyöt, hogy esetleg elpattant volna. Ritka, hogy eltörnek, ha baj van velük, azt én már látom „tekerés” közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában