pörög a film

2018.03.11. 18:45

Hódítanak a magyar filmek – újra fellendült a hazai moziélet

A hosszú évek óta tartó vegetálás után végre újra fellendült a magyar moziélet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az elmúlt években nőtt a moziba járók száma és a filmvetítések száma is megugrott.

Góz Lilla

Rétvári Bence parlamenti államtitkár kifejtette: míg 2014-ben 9,8 millió mozijegyet váltottak, ez azóta 14,3 millióra emelkedett. Emelkedett az előadások száma is: 2014-ben 416 ezer vetítés volt, ez a szám 4 év alatt húsz százalékkal 491 ezerre nőtt. Egyre több magyar filmet láthatunk a mozikban. A kormány 2017-ben csaknem hetvenmillió forinttal támogatta az art mozik és art besorolású filmek forgalmazását.

– 2013 óta folyamatos növekedést tapasztalunk a mozilátogatás terén Somogy megyében is – mondta Bujdosó Bálint. A mozikat üzemeltető szakember hozzátette: a kereskedelmit inkább a fiatalok, az art filmszínházakat a negyven felettiek látogatják. Tapasztalják, hogy egyre nagyobb a magyar filmek iránti érdeklődés. 2017-ben 22 magyar vonatkozású film jelent meg. A korábbi öt százalékról tavaly kilenc százalékra nőtt a magyar alkotások számának az aránya a külföldi filmekhez képest. A legnépszerűbb magyar filmek a Kincsem, A Viszkis és a Pappa Pia volt.

– A kereskedelmi mozik nyáron és karácsony táján a leglátogatottabbak, az art mozik inkább a tavaszi és őszi időszakban – tette hozzá Bujdosó Bálint.

A Szivárvány Kultúrpalotában a tavaly megjelent magyar filmek zömét levetítették. Kéki Kálmán, a mozi műsorszervezője elmondta: egyre népszerűbbek a magyar alkotások, az Aurora- Borealist és a Testről és lélekről című filmet nézték meg a legtöbben, jelenleg ötszáz bérletes nézőjük van.

Somogyban a kereskedelmi és art mozik mellett mozgó mozikban lehet megnézni a legújabb filmeket. A Mozgó Mozi Kft. országszerte nyolcvan település művelődési házába vagy bezárt mozijába viszi el a vetítőjét, vásznát és hangrendszerét. Havi egy alkalommal premierfilmeket vetítenek például Barcson, Nagyatádon vagy Tabon. – Azt tapasztaljuk, nagyon függ a nézőszámunk a filmtől – mondta Szabó Sándor, a Mozgó Mozi Kft. operatív igazgatója. – Vannak olyan premier alkotások, amelyek telt házasok, a kevésbé felkapottakat viszont nem nézik annyian.

A kertmozik pedig reneszánszukat élik. A déli parton Zamárdiban és Balatonlellén működik. Utóbbit mintegy százmillió forintból fejlesztik. Kenéz István, Balatonlelle polgármestere elmondta: a belső és a külső arculatot renoválják, kicserélik a bútorzatot. A tervek szerint jövő nyárra vehetik igénybe a modernebb lellei kertmozit az érdeklődők. Zamárdiban pár évvel ezelőtt újították fel a több mint ötven éves kertmozit.

Csákovics Gyula zamárdi polgármester elmondta: nyaranta minden előadásuk telt házas. Létrehozták a filmesek falát is, amelyen a mozivilág szereplőinek kézlenyomatai találhatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában