Kossuth-díjas költő

2018.03.22. 15:49

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték Ágh Istvánt

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték Ágh István Kossuth-díjas költőt csütörtökön a Kaposvári Püspökség dísztermében.

Gyeszát Zsolt

çgh Istv‡n kšszšntŽse

A Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság, illetve a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium által szervezett ünnep egyben rendhagyó irodalom óra volt, melyen a diákok a Budapesten élő Ágh István költő több versét is elszavalták.

A március 24-én születésnapját ünneplő Ágh István lapunknak elmondta: sokat jelent számára Kaposvár. Szorosan kötődik a Berzsenyi társasághoz, részt vett annak 1985-ös újjáalakulásában is, így sok időt töltött a somogyi megyeszékhelyen, baráti köre alakult itt. De más kapcsolat is Somogyhoz fűzi a költőt. Lányai vásároltak házat a megyében, melynek köszönhetően szintén sok időt töltött Somogyban.

– Kihasználom, ha van ihlet, írom a verseket, ameddig lehet – mondta el kérdésünkre a 80 éves költő. Ágh István hozzátette: meghatotta a kaposvári köszöntés, s a szeretet, ami körbevette.

Albert Zsuzsa József Attila-díjas író, költő volt Ágh István beszélgetőpartnere a püspökségen, aki munkássága mellett családjáról, ifjúságáról is kérdezte az ünnepelt költőt. Többek között a Veszprém megyei Somló-heggyel kapcsolatos emlékek is felelevenedtek a beszélgetés során. Számos vers elhangzott az eseményen, a diákok A Somló színeváltozása, valamint az Ének a vakvilágba című költeményt is elszavalták.

– Örömmel tölt el, hogy a diákok is képet kapnak a ma élő egyik legnagyobb kortárs költőről – mondta lapunknak Egerszegi Edit, a Berzsenyi társaság ügyvezető titkára. Az eseményen Oláh Lajosné alpolgármester is köszöntötte Ágh István Kossuth-díjas költőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában