fejlődés

2018.03.01. 18:16

Somogyba csábítanak a fejlesztések

Történelmi jelentőségű növekedést produkált a magyar turizmus az elmúlt esztendőben. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója azt mondta: a somogyi idegenforgalom is soha nem látott lendületre kapott tavaly.

Koszorus Rita [email protected]

Jó évet zártak a turizmussal foglalkozók a megyében. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kiemelte: az elmúlt évben a megye kereskedelmi szálláshelyein 647 ezer vendég fordult meg, 1,8 millió vendégéjszakát eltöltve Somogyban. – Ez 2010-hez viszonyítva 49 százalékos növekedést jelent – mondta a vezérigazgató.

A szakember a Zselici Csillagparkban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Somogy turisztikai szempontból legfontosabb települései: Siófok, Zamárdi, Balatonszemes és Fonyód. Őket követi Balatonföldvár, Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonszárszó, Kaposvár és Balatonvilágos.

A megyeszékhelyről szólva, a sajtótájékoztatón elhangzott: Kaposváron tavaly 22 ezer vendég fordult meg, s 52 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Siófokon 2017-ben 284 ezer turista pihent és 707 ezer vendégéjszakát regisztráltak a hotelek. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója azt mondta: a cél, hogy még egy éjszakával több időt töltsenek a turisták a szálláshelyeken, ezért történnek minőségi fejlesztések a közeljövőben. – Somogy megyében 2010-től a mi számításaink szerint 23 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg – emelte ki Guller Zoltán. – Mi azt gondoljuk, a turisták szokásai megváltoztak, ma már minél több élményt szeretnének begyűjteni. Ehhez meg kell próbálnunk a turisztikai régiókban élménypontokat létrehozni, amelyeket hálózatba rendezünk.

Erre kiváló példa a zselici kerékpárút, hívta fel a hallgatóság figyelmét Gelencsér Attila országgyűlési képviselő. – A helyi akarat és elképzelés hívta életre ezt a fejlesztést – mondta a honatya. – Hiszen tíz település gondolta úgy, hogy a bennük lévő szépséget egy turisztikai célú kerékpárút kialakításával hálózatba rendezi.

Gelencsér Attila hozzátette: kétségtelen a somogyi turizmus remek teljesítménye. A Szennai Skanzen látogatóinak száma másfélszeresére nőtt, most már 17 ezernél is többen váltottak jegyet. – Azt hiszem felénk – nem úgy, mint Budapesten, vagy a Balatonnál – a turizmusnak ki kellett magát találni, – fogalmazott Gelencsér Attila. – Sőt a térségben egyfajta hazaszeretet hatja át, hiszen az attrakciók elmesélik kik vagyunk, miért érdemes hozzánk eljönni, miben vagyunk különlegesek.

Balatoni és somogyi fejlesztések a turistákért

Hol tartunk most a turisztikai források lehívásában a Balaton kiemelt turisztikai régióban?

Magyarország kormánya másfél éve döntött a 364 milliárd forintos balatoni fejlesztési csomag rendelkezésre bocsátásáról. Ez példa nélküli a Balaton történetében, soha nem állt még rendelkezésre ennyi pénz fejlesztésre a térségben. Míg 2017 a tervezés éve volt, addig 2018 a megvalósítás éve lesz.

A régióban – mások mellett – a kerékpáros közlekedés fejlesztése is kiemelt cél. Ha fejleszteni fogják a balatoni kerékpárutat, így valóban körbetekerhető lesz a tó?

Számos szakaszon teljesen új vonalvezetéssel épül kerékpárút, másutt a jelenlegi utat fejlesztik, vagy ahol erre megfelelő lehetőség adódik, a kisforgalmú lakóutcákban vezet majd a nyomvonal, sok esetben burkolatfelújítással, -javítással. A fejlesztés hangsúlyos eleme a kerékpáros szolgáltatásfejlesztő pontok és pihenőhelyek kialakítása, korszerűsítése is.

Az elektromos hajózás feltételeinek kialakítására 1,5 milliárd forintot szánnak. Hogyan kell ezt elképzelni: ki fogják tiltani a hagyományos hajókat?

A magyar kormány eltökélt az elektromos hajózás fejlesztésében és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy – a lehetőségekhez mérten – ezek térnyerése látványos, dinamikus legyen a Balatonon. Azt szeretnénk, hogy a Balaton Európában az elektromos hajózás mintatava legyen. Ebben az évben már elektromos hajók elhelyezésére alkalmas kikötőfejlesztésekkel és e-hajó flotta beindításával kezdődik meg a fejlesztés. Terveink között szerepel az is, hogy különböző bérbe vehető e-taxi hajókat indítunk. Ezentúl töltőpontokat alakítunk ki, Somogy megyében ilyen létesülhet Balatonföldváron és Balatonfenyvesen.

A megyét is érintik a szálláshelyfejlesztések, Kaposváron is szükség volna egy szállodára az épülő versenyuszoda mellett. Ön lát erre esélyt?

Kaposváron – lévén itt van a Virágfürdő is – nélkülözhetetlen egy négycsillagos szálloda. Ma éppen erről tárgyaltunk Szita Károly polgármester úrral és azt a lehetséges forrást keressük, amelyből meg lehet valósítani a terveket. De azt kijelenthetem, hogy a a kormány eltökélt abban, hogy Kaposvár egy olyan szállodához jusson, amely nem csak a turistáknak, hanem a városba érkező sportolóknak, sportdiplomatáknak is megfelelő szállást tud nyújtani. Úgy látom: a kaposvári 100 szoba körüli négycsillagos szálloda ügye jó úton halad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában