tűz- és ételszentelés

2018.04.02. 18:30

A fény reményt ad, Jézus megvilágosodást hoz

Szombaton este már Jézus feltámadását ünnepelték a katolikus templomokban. A kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban is tűzszenteléssel kezdődött a szertatás, Varga László megyéspüspök gyújtotta meg a húsvéti gyertyát, amelynek fénye a feltámadt Jézus Krisztust jelzi, aki új reményt ad az embernek.

K.K. – H.M.

Varga László ezután elindult a fénnyel a sötét templomban, ahol szétosztotta Krisztus világosságát a híveknek, akik a húsvéti gyertyáról meggyújtották saját gyertyáikat.

A marcali plébániatemplomban nagyszombaton húsvéti vigíliáján gyűltek össze a katolikus hívek, hogy részt vegyenek a feltámadási szentmisén. A szertartás ott is a tűz szentelésével kezdődött a templom bejáratánál. Kiss Iván címzetes prépost, esperes-plébános erről gyújtotta meg az új húsvéti gyertyát, amely a feltámadt Krisztust jelképezi, majd vitte be a sötét templomba. Ez a fény reményt ad a megújulásra, hogy Jézus megvilágosodást hoz mindazoknak, akik elindulnak a hit útján. Ezután Balogh Bálint kántor közreműködésével a húsvéti örömének következett, amely a megváltást, a bűnt és a megbocsátás lényegét foglalja össze. Ezt követően az ószövetségi olvasmányok révén idézték fel az üdvösség történetét a teremtéstől kezdve Jézus megjelenéséig. A liturgia ezután a keresztségi fogadalom megújításával folytatódott, majd Iván atya fiatalokat keresztelt, illetve részesített a bérmálás szentségében. A szakadó eső miatt a Rákóczi utcán tervezett feltámadási körmenetet csak a plébániatemplomban lehetett megtartani, de az áldásban így is mindenki részesülhetett, és húsvét üzenetével térhetett haza: Krisztus legyőzte a halált és harmadnapra feltámadt. Ez, pedig reményt ad arra, hogy minden ember bátran tekinthet az örök élet hitével a jövő felé.

Húsvétvasárnap aztán az ünnepi ételeket is megáldották a templomokban. Ilyenkor a hívek nagy számban hozzák el a plébániatemplomba a sonkát, kalácsot, piros tojást, tormát, bort és újabban már a süteményeket is, hogy egyházi áldást kérjenek a húsvéti étkekre. A Gyümölcsoltó Boldogasszony templomban Kiss Iván címzetes prépost, esperes-plébános istentisztelet keretében kérte a Mindenható segítségét az ételekre és az ezeket elfogyasztó emberekre. Majd a padsorok mellett a szép sorba rendezett kosarakat egyenként megáldotta szenteltvízzel és tömjénfüsttel, miközben a hívekkel együtt a Miatyánk és az Üdvözlégy Mária kezdetű imákat mondta. Szentbeszédében Húsvét jelentőségéről, Jézus feltámadásáról beszélt a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában