divat a retro

2018.04.06. 17:00

Abba, Neoton és Piramis – bakelitmustrát tartottak a könyvtárban

Hagyományteremtő módon, negyedik alkalommal rendeznek lemezbörzét Kaposváron a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. A több ezer lemez között igazi különlegességeket is hallgathatnak vagy vásárolhatnak az érdeklődők.

Góz Lilla [email protected]

Jazz zenétől volt hangos a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár péntek délelőtt. Negyedik alkalommal rendeztek itt lemezbörzét.

– Lemezgyűjtő vagyok, zenészként is működtem egy ideig és nagyon fontos számomra, hogy egy zene hogy szól – mondta el József Tibor főszervező. – Az MP3 és a letölthető formátumok csalódást okoztak számomra, a bakelitlemez rituáléja, ahogy felteszem, meghallgatom, megnézem a szépen megtervezett borítót nagyon csalogató számomra.

Húsz eladó kínálta bakelitjeit a könyvtárban, de megtalálható volt CD, DVD és kazetta is. Az ország minden tájáról érkeztek gyűjtők. – Ez egy hiánypótló program, hiszen városunknak nincs lemezboltja, sőt a környéken sem foglalkozik senki kimondottan bakelit, cd, dvd forgalmazással, kereskedéssel – vélte a főszervező. – A kialakuló vásárlói réteg indokolttá teszi egy lemezbolt majdani létrehozását. Az elmúlt pár évben egyrészt divathullámmá alakult a megfogható hanghordozók újra felfedezése, illetve a retro életérzésnek köszönhetően egyre többen veszik elő az egykoron a padlásokra, vagy pincékbe rejtett porosodó ereklyéket

A paletta igen széles volt pénteken a könyvtárban, a pop, rock, jazz mellett a disco albumok is megtalálhatók voltak. Pár száz forinttól indulnak az árak. Az egyik vásárló az 1975-1985 közötti disco zenét kutatta. Azt mondja: fiatalságát idézik ezek a muzsikák, jó feltenni ezeket és egy nyugodt délutánon meghallgatni. Igazi különlegesség a Neoton Bolond város limitált kiadása. Gyűjtője büszkén mutatta a ritkaságot, amelyet tizenötezerért kínált.

Szabó Zsolt kaposvári gyűjtő hét éve a bakelitek szerelmese, cserél, árul és vásárol is. – Egyik nagy kedvencem az az Omega lemez, amelyet Ausztriában egy síparadicsomba találtam, amelyen két aláírás is található – mesélte a gyűjtő. – De van egy Pick Up újságom is, ami a lemezgyűjtőknek készült. Egy széria jött ki belőle, úgy néz ki mint egy bakelit és benne található a nyomtatott újság, amiben az akkori zenei érdekességekről írnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában