díjátadó

2018.04.25. 20:02

Digitalizálta könyvtárát az év könyvtárosa

Az a szegény ember, aki nem olvas! – hangzott el az Év könytárosa díj átadásán a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban, ahol a Kellner Bernát Alapítvány kuratóriuma díjazta a legkiválóbb somogyi könyvtárost az idei esztendőben.

K.G.

Füstös János, a csurgói városi könyvtár igazgatója igazán szerény ember, mert az őt köszöntő ünnepségre érkezve is azt tudakolta, hogy mikor teheti be az autójába a könyveket, amelyeket Csurgóra szállít – ezekkel a szavakkal méltatta Horváth Péter, a megyei könyvtár igazgatója az idei díjazottat. Füstös János 1996 óta a városi könyvtár igazgatója, szervezett már országos olvasótábort is Csurgóra. Óriási munkával digitalizálta a könyvtára anyagát, 40 ezer dokumentumot. Nagy szerepet vállalt a város és környező kistelepülések kulturális életében.

A somogyi kisvárosok közül elsőként Csurgón vált otthonról is elérhetővé a könyvtár katalógusa az olvasóknak. Füstös János éveken át dolgozott azon, hogy a Somogyi Hírlap Csurgóra vonatkozó cikkeiből adatbázist hozzon létre. Szerinte az olvasó csak a könyvekkel találkozik a polcon, de nem látja mögötte a könyvtárosok csapatmunkáját. A könyvtárosokat Szita Károly, Kaposvár polgármestere is köszöntötte.

Három éve alapította a Kellner Bernát-díjat özvegye, hogy megőrizzék a magyar közművelődés jeles személyiségének emlékét.

– Apámnak mindene a könyvtár volt, reggeltől estig ott volt, még nyugdíjasként is bejárt, mert a hivatásának tekintette – emlékezett rá Illy Judit, Kellner Bernát lánya. Az USA-ban élő orvosnő a díjátadóra érkezett haza Kaposvárra.

Könyvtárhálózatot teremtett

Kellner Bernát 1957-től 1975-ig állt a megyei könyvtár élén. Rengeteget fáradozott azon, hogy Kaposváron megépüljön egy korszerű, szabadpolcos megyei könyvtár. Somogyban a falusi könyvtárhálózatot is ő hívta életre. Munkája nyomán másfél száz megyei településen, köztük Szőkedencsen, Marcaliban, Fonyódon, Csokonyavisontán, Balatonlellén, Öreglakon, Somogyváron, Nagyberkiben és Siófokon lett méltó otthona a könyvtárnak. Sok külföldi és hazai szakfolyóiratban, irodalmi lapokban publikált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában