hagyományőrzés

2018.04.02. 13:57

Húsvéti locsolás: nem maradt szárazon a blúz és a szoknya

Alaposan meglocsolták a lányokat húsvét hétfőn a szennai skanzenban: a fiúk gondoskodtak arról, hogy egész éven át frissek, üdék és egészségek maradjanak. Nagy sikert aratott a hagyományőrző ünnepség, ahol a Zselic Táncegyüttes fellépői tudásuk legjavából adtak ízelítőt, s csaknem 400 vendéget vártak a házigazdák.

Harsányi Miklós

HœsvŽti locsol‡s a szennai falumœzeumban

– Arra nagyon figyeljetek, hogy mindegyik lányt locsoljátok meg – hangzott az utasítás, mely mosolyt csalt a somogyi népviseletbe bújt fellépők arcára. Attól a pillanattól kezdve nem volt menekvés. A vödrökkel felszerelkezett ifjak nem sajnálták a vizet, s a nézők legnagyobb örömére három portán – a rinyakovácsi és a kisbajomi mellett a csökölyin – is felelevenítették a hagyományokat.

 

– Nagyon jól érezzük magunkat, színvonalas műsort adnak elő a zenészek és a táncosok – jegyezte meg egy fiatal férfi, aki párjával és három éves kislányával érkezett. – Fontos a tradíciók ápolása, jövőre is eljövünk.

A lányok a locsolás végén piros hímes tojással ajándékozták meg a fiúkat. Látványos táncbemutató is színesítette a rendezvényt: ugrós, lassú és friss csárdást is előadtak a fiatalok, a fellépőket Horváth Tibor és Zóka Éva készítette fel. Kézművesfoglalkozás, sonkakóstoló és sütivásár egészítette ki a programot, melynek végén közös táncra hívták a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában