elmélet és gyakorlat

2018.04.19. 17:30

A nevelés új útjait fürkészik a Kaposvári Egyetemen

Az oktatás és a nevelés új útjait keresve rendeztek tudományos konferenciát a Kaposvári Egyetemen csütörtökön. A 11. Képzés és Gyakorlat Nemzetközi Tudományos Konferencia elnevezésű eseményre az ország minden tájáról érkeztek előadók, de a határon túlról is jöttek kutatók, hogy megismerjék és továbbadják a tudományterületük újdonságait.

Barkóczy László

kreativ —ra az egyetemen

– A „Tekintély mámora és a szabadság varázslata” alcímű konferencia több okból is jeles esemény – mondta Bencéné Fekete Andrea, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának dékánhelyettese, a konferencia főszervezője. – A konferencia lehetőséget biztosított a neveléstudománnyal foglalkozó elméleti szakembereknek, oktatóknak, a köznevelés résztvevőinek, hogy megismerkedjenek a neveléstudomány legújabb kutatásaival. Az esemény névadója a Képzés és Gyakorlat tudományos folyóirat tizenöt éves jubileumát is ünnepli. De ez alkalomból tiszteleg Deli István tanár úr előtt is, aki 2003-ban álmodta meg és indította útjára a folyóiratot.

A konferencia nem kis feladatot tűzött ki maga elé célul. Összehozza a nevelés elméletét és gyakorlatát, hogy mindaz az ismeret, ami az egyetemeken, kutatóhelyeken ötletként megvalósul, az találkozhasson a gyakorlati élet szereplőivel, akik megismerhetik, kipróbálhatják az újszerű megközelítési módokat a mindennapi munkájuk során.

A plenáris előadásokat Perjés István András az önazonosság kutatásával, és Józsa Krisztián a motiváció, mint a fejlődés motorja témájú előadásával nyitotta.

– Száztíz előadó gondolta fontosnak, hogy kutatásait, tapasztalatait megossza az érdeklődőkkel – folytatta Bencéné Fekete Andrea. – Őket téma és tudományterület szerint tizenkét szekcióba osztottuk be. Igyekeztünk olyan csoportosítást létrehozni, hogy mindenhol elérhetővé váljanak azok az innovációk és újítások, melyek a későbbiekben hasznosíthatók az oktató-nevelő munkában. Szerbiából is érkeztek hozzánk kutatók és előadók, a szabadkai magyar nyelvű tanítóképzőből, de örömmel tapasztaltuk, hogy az ország majdnem minden egyetem képviselteti magát nálunk.

A különböző szekciók között kiemelt szerepet kapott a módszertani innovációk kutatása és a digitális kihívások a köznevelésben és a pedagógusképzésben is. A szokásoknak megfelelően volt angol nyelvű és hallgatói szekció is. Az itt elhangzott előadások lektorálás után megjelennek a Képzés és Gyakorlat folyóirat éves számában is, hogy mindaz a sok újszerű információ ne vesszen el, és minél többen tudják azokat hasznosítani.

Arra a kérdésre, mikortól láthatjuk az oktatásban az itt elhangzó gondolatokat, a főszervező elmondta, hogy egy ilyen folyamat nem megy máról holnapra, hisz az oktatási rendszerbe illeszthetővé kell tenni minden újító szándékot. De bízik abban, hogy a minél közelebbi jövőben a konferencián elhangzott módszerek ötletek megvalósulhatnak az oktatás különböző színterein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában