győztes

2018.04.09. 11:30

Örömmel kalandozik a múltban a történelemzseni Bihary Csilla

Bihary Csilla egy cseh posztómanufaktúra történetén keresztül vezette le a 18. századi vámrendelkezések előnyeit és hátrányait. A Kaposvári Szakképzési Centrum Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziumának 19 éves diákja duplázott: tavaly után az idén is megnyerte a Ránki György régiós történelemversenyt.

Harsányi Miklós

– A verseny előtt nemcsak tanáraimtól, hanem a diáktársaimtól sok biztatást kaptam – mondta Bihary Csilla. – Az elmúlt két évben teljesedett ki az érdeklődésem a történelem iránt, s elsősorban az ókor foglalkoztat. Sokat olvastam, s az alaptudnivalókon kívül számos, a versenyhez kapcsolódó könyvet bújtam. Boldog voltam, amikor eredményt hirdettek, s a szakgimnazista kategóriában idén is az első helyen végeztem.

Mária Terézia korát elemezték az indulók, közel 50 somogyi, baranyai, tolnai és zalai diák mérte össze felkészültségét a pécsi regionális döntőben, ahol egyetemi tanárokból álló zsűri pontozta a fiatalok teljesítményét. A megméretés írásbeli és szóbeli fordulóból állt, utóbbit két részre bontották.

Várakozás és remény: a kaposvári diáklány szerint ez az érzés kerítette hatalmába az indulókat. Volt, amikor egymás után záporoztak a villámkérdések, később képek alapján azonosítottak egy-egy neves történelmi személyiséget, máskor korabeli szabályokon keresztül mutatták be a gazdasági fejlődés főbb mozzanatait.

Bihary Csilla egy cseh posztómanufaktúra nézőpontjából vázolta fel az adott időszakra jellemző lehetőségeket. – Tények és összefüggések: a történelem alapos és mélyreható gondolkodásra ösztönöz – hangsúlyozta a 19 éves Bihary Csilla, aki a német kéttannyelvű osztályba jár. – Nem elég bemagolni az évszámokat, ennél jóval többről van szó. Egy-egy esemény kapcsán kristálytisztán kirajzolódik a fő folyamat és a háttér, s így pontosan kiderül, mi vezetett a már évszázadok óta ismert történethez. Az ismeretekhez jó adag olvasásra, s némi kutakodásra is szükség van, ám ez nem jelent nehézséget annak, aki szereti a történelmet.

A kitűnően tanuló Bihary Csilla – akinek a történelem tanára Pap Mária, s a régiós versenyre Rónayné Marek Györgyi készítette fel – azt mondta: a verseny tapasztalatszerzésre is remek alkalmat teremtett, melyet a közelgő felvételin is kamatoztathat. Hamarosan érettségizik, s a pécsi jogi egyetemre készül. S hogy nem csak tanulásból áll a nap 24 órája, azt Bihary Csilla példája igazolja: rendszeresen kondiba jár és a két kutyája is épp elég elfoglaltságot jelent számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában