csökkenő szennyezés

2018.05.14. 19:18

A városok lesznek a klímavédelem éllovasai

A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) tagjai úgy döntöttek, hogy csatlakozni kívánnak az Under2 elnevezésű klímavédelmi mozgalomhoz.

Sonline/MTI

Budapest, 2018. május 14. Áder János köztársasági elnök (k), Tarlós István fõpolgármester (b) és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a találkozójukat követõen tartott sajtótájékoztatón a Sándor-palotában 2018. május 14-én. Az államfõ a nemzetközi klímavédelmi együttmûködésben való részvételrõl tárgyalt a fõpolgármesterrel és a megyei jogú városok képviselõivel. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kezdeményezés célja, hogy a csatlakozók vállalják, hogy 2050-ig 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását – mondta Áder János a hétfői eseményen. Az államfő az MVJSZ elnökétől, Szita Károly kaposvári polgármestertől kérte, hogy a kezdeményezést továbbítsa a megyei jogú városok polgármesterei felé. A városvezető elmondta: a megyei jogú városok egyhangúlag döntöttek arról, hogy a klímavédelem nemzetközi éllovasai lesznek. Ezek a városok 2022-ig több mint százmilliárd forintot költenek majd klímavédelemre, energiahatékonyságra és fenntarthatóságra – közölte Szita Károly. Példaként említette, hogy a közintézmények jelentős részét energiahatékonnyá teszik, megújuló energiaforrásokat kötnek a közösségi rendszerekre. Az említett összeg egy része európai uniós forrásból, másik része a Modern városok programból származik.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként hétfőn délelőtt az Állami Számvevőszék elnökével is találkozott, akinek elmondta, örül, hogy az ÁSZ már az önkormányzatok gazdálkodását is vizsgálja.

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában