170 éves honvédség

2018.05.25. 14:00

Airsoft lövészet és páncélozott szállító harcjármű mustra a nyílt napon

Az airsoft lövészeten teljes erőbedobással küzdötték le az akadályokat a diákok, eközben hosszú sorok kígyóztak a katonai járművek előtt: pénteken több mint ezer gyermeket vártak a kaposvári 64. Boconádi Szabó József logisztikai ezred nyílt napjára. A helyi és környékbeli iskolákon kívül Tolna megyéből érkeztek látogatók, produkciójukkal nagy sikert aratott a helyőrségi zenekar is.

Harsányi Miklós

– Kilőttem egy teljes tárat és ha lehet, még egyszer visszajövök – mondta egy tini fiú az airsoft lövészet után. – Először használtam ilyen fegyvert, nagy élmény volt. Nekem eddig ez tetszett a legjobban.

A házigazdák bizony feladták a leckét a látogatóknak: seregnyi program várta a diáksereget. Katonai akadálypálya, álcafestés, s a fegyver és honvédségi járművek bemutatóján kívül a gyerekek kipróbálhatták a repülőgép szimulátort, míg a mobil játszóházzal a legkisebbekre gondoltak. A 260 lóerős BTR páncélozott szállító harci jármű mellett teherautók sorakoztak a laktanya udvaron: a fiatalok valósággal megrohamozták a nagyteljesítményű gépeket.

– Egy képet még lövök – mondta mosolygva szelfizés közben egy 14 éves leányzó, miközben barátnői már a tábori mozgókonyhát vették szemügyre. Egy időben akár 200 adag ételt főzhetnek a katonák: leves, pörkölt és húsételek elkészítésén kívül ropogós pogácsát is süthetnek. A katonai rendészek autóját is letesztelték az ifjak, s amikor néhány felnőtt arra számított, hogy legalább öt percre elhalkul a sziréna, csalódniuk kellett...

 

A fiúk-lányok egymás után érkeztek a rendvédelmi szervezetek sátrához: ujjlenyomat vétel, jelvénykészítés és balesetmegelőzési totó is várta őket a rendőröknél, míg a megyei büntetés-végrehajtási intézet két járművel gördült a nyílt napra. Négy, illetve 42 fogvatartottat szállíthatnak a buszok, a diákok ezeket is kipróbálták. A kaposvári és környékbeli iskolákon kívül Tolna megyéből is látogatókat érkeztek a logisztikai ezred nyílt napjára, s egy kiadós edzéssel felért, ha valaki a rendezvény valamennyi helyszínére elgyalogolt.

– Olyan vagy, mint egy kommandós film főszereplője – ugratta barátját egy hatodikos fiú, miután kipróbálták az arcfestést. Fekete, zöld, barna: színben stílusos megjelenést garantáltak mindenkinek a honvédek, s a feledhetetlen pillanatokat fotók tucatjai örökítették meg. A modern honvédségi járműveken kívül a veterán autók világába is bepillantást kaptak a vendégek: az 1939-es, 5300 köbcentis Buick mellett Mercedest, Skodát és Barkast is felsorakoztattak a somogyi egyesület tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában