Szakmai megbeszélés

2018.05.16. 14:25

Átláthatóan, és rendben működnek az önkormányzati cégek

A megyei jogú városok történelmi léptékű fejlesztések előtt állnak, és ezek előkészítésében, illetve lebonyolításában számítanak a számvevőszék tapasztalataira is – hangsúlyozta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Domonkos Lászlóval az Állami Számvevőszék elnökével folytatott szakmai megbeszélésén.

Sonline/MTI

Szita Károly rámutatott arra is, hogy az önkormányzati rendszer átalakításának, illetve az új finanszírozási rendszernek köszönhetően kiépültek azok a kontrollok, amelyek képesek megakadályozni a települések újbóli eladósodását.

Egyes településeken ugyanakkor kockázatot jelenthetnek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok. Ebből a szempontból Szita Károly megnyugtatónak nevezte a megyei jogú városokra vonatkozó számvevőszéki tapasztalatokat, de azt mondta, hogy a településvezetőknek oda kell figyelniük a cégeik irányítására, és rendszeresen el kell végezni a fenntartói ellenőrzéseket.

Domokos László a megbeszélésen elmondta: az elmúlt mintegy másfél évben a számvevőszék – többek között Szita Károly felvetése alapján – nagy számban ellenőrzött olyan gazdasági társaságokat, amelyek a 23 megyei jogú város többségi tulajdonában vannak.

Ezek a cégek alapvetően jó állapotban voltak, a gazdálkodásuk szabályozottsága összességében megnyugtató képet mutatott, ami azért rendkívül lényeges, mert a helyi közszolgáltatások biztosításában meghatározóak. Az Állami Számvevőszék áprilisában hozta nyilvánosságra az önkormányzatok befektetéseinek átláthatóságát értékelő elemzését, amely több megyei jogú várost is érintett. Az elemzés készítői igazolták, hogy az önkormányzati közpénzek szabályos és átlátható befektetésének előfeltétele a megfelelően kiépített és jól működő belső kontrollrendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában