társas kapcsolatok

2018.05.03. 18:11

Diákcsereprogrammal kötik össze a Balatont és az Adriát

Oktatási együttműködés van kibontakozóban Siófok és horvát testvérvárosa, Porecs között.

Kolumbán Tünde

Az isztriai település városnapi rendezvényén a napokban 4 fős delegáció képviselte kiemelt vendégként Siófokot Hamvas Péter alpolgármester vezetésével, aki mint mondta: diákcsere programot készítenek elő Poreccsel. Ennek alapjául a Siófokon készült együttműködési megállapodás szolgálhat, amit a horvát látogatás alkalmával adott át a Balaton-parti küldöttség Porecs polgármesterének. Hamvas Péter felidézte, hogy az 1990-es évek közepén egyszer már tető alá hoztak egy diákcsere programot a tengerparti nyaralóvárossal, ahol a tervek szerint már ősztől beindulhat a csereprogram.

A Krúdy középiskola diákjai szerezhetnek majd szakmai tapasztalatokat a vendéglátás és a turizmus területén az Isztria-félszigeten és a Balaton-part is várja a horvát diákokat. Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly a német Waldheim városával is kötöttek egy diákcsere szerződést, aminek köszönhetően elsősorban a Perczel Mór Gimnázium diákjainak lesz lehetősége nyelvet tanulni Németországban.

Porecsben ott volt Szamosi Lóránt, képviselő, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója is, aki úgy véli, hogy Siófoknak jobban ki kell aknáznia a nemzetközi kapcsolatait, hiszen a diákcsere programok keretében a siófoki fiatalok szerteágazó nemzetközi tapasztalatokra tehetnek szert. – A siófoki diákok Porecs szállodáiban is megállják majd a helyüket, ahol új alapanyagokkal, vagy főzési filozófiával is dolgozhatnak– mondta Szamosi Lóránt.

Porecs az elmúlt évben a Krúdy napokon gasztronómiai bemutatóval jelent meg, amit hamarosan megismételnek, hiszen a város küldöttsége Siófok Pünkösdi Szezonnyitójának díszvendégeként isztriai különlegességekből tartanak bemutatót a rendezvény új helyszínén, a Nagystrandon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában