búcsú

2018.05.02. 18:19

Fogat- és traktorderbivel búcsúztak a diákok Kaposváron

Fogatos és traktoros felvonulással búcsúztak szerda délután a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola diákjai: négy osztály 92 tanulója fejezi be tanulmányait. A végzősök közel 60 százaléka tovább tanul, míg a többiek zöme családi gazdaságban áll munkába.

Harsányi Miklós

– Diákjaink nyolc éve kezdeményezték a traktoros és a fogatos felvonulást – mondta Torma Sándor, a Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola igazgatója. – Vidáman, közösen búcsúznak el az iskolától és a várostól, ez az összekovácsolódott csapat ünnepe.

A hagyományt szerdán folytatták a végzősök: a fogatokon kívül traktorokból álló csapat vonult végig a városon. Ezúttal négy osztály diákjai ballagnak: a két szakgimnáziumi osztályon kívül a gazda, illetve a lovászképzésre járó diákok is elbúcsúznak az alma matertől. Torma Sándor rámutatott: a végzősök közel 60 százaléka tovább tanul. Közvetlenül az érettségi vagy a technikus képzés után kezdik általában a felsőfokú tanulmányaikat, s a jelentkezők döntő része – csaknem 70 százalék – a Kaposvári Egyetemet választja. A középiskola igazgatója a jó ágazati kilátásokkal indokolta, hogy a végzősök döntő része a mezőgazdaságban helyezkedik el.

– A diákok és a szülők tudatosan készülnek a jövőre, nem bíznak semmit a véletlenre – emelte ki. – A fiatalok egy része a saját családi gazdaságukban áll munkába, így a nemzedékváltással kapcsolatos szakmai feladatokat időben elindíthatják, részben ez a zökkenőmentes átadást-átvétel egyik feltétele. Ez nagy feladat és felelősség, ám így tervezhetővé válik a jövő. A szakmai visszajelzések szerint egykori diákjaink döntő többsége az agráriumban találja meg számítását, s a somogyi társas vállalkozások is tárt karokkal várják őket.

A fogatos csapat vonult fel először, őket követték a traktorosok, az erőgépre érvényes jogosítvány megszerzése amúgy előírás a középiskolában. Torma Sándor, aki 2005 óta irányítja a középiskolát, kiemelte: a mezőgazdaság tipikusan az a szakterület, ahol létkérdés a gyakorlatközpontú oktatás és a továbbképzés. A tangazdaságban 35 hektáron búzát és 45 hektáron kukoricát termesztenek, s a közelmúlt beruházásai is a fiatalok érdekeit szolgálták. A szaktárca segítségével közel 360 millió forintot fordítottak tavaly a középiskolai emelet ráépítésre, idén a kollégiumot korszerűsítették. Utóbbiban 120 fiatal lakik, de néhány éven belül bővíteni kívánják, s így további 40 diák kaphat helyet.

– A fejlesztések a diákok pozícióit erősítik – mondta. – Egy építkezés nem csak arról van szó, hogy mennyire kényelmesek a fotelek vagy milyen szép az épület, hanem a stratégia cél, hogy olyan közegben éljenek, tanuljanak a fiatalok, amely a szakmai fejlődésüket megalapozza.

 

 

A Kaposvári Egyetemet választották

– Többletpontokat kapnak a technikus hallgatók – tudtuk meg Torma Sándortól. – Így van, aki az egyetem előtt inkább elvégzi az egy éves képzést, s az új végzettség birtokában jelentkezik a kaposvári campusra. Időnként más egyetemet is bejelölnek a fiatalok: akad, aki Gödöllőn, más Keszthelyen folytatja tanulmányait.

Arra a kérdésre, hogy mennyire jellemző a külföldi munka, a szakember rámutatott: a ballagók zöme itthon marad, s ami döntő, a szakképesítésüknek megfelelő munkakörben kívánnak boldogulni. Időről időre persze vannak olyan végzősök – elsősorban lovászok –, akik élnek a külföldi, osztrák, svájci, német munkalehetőséggel. Torma Sándor reményét fejezte ki, hogy valamennyi diák felismerte, amire kezdetek óta nyomatékosan felhívják a figyelmüket: folyamatosan változik a világ, s ehhez alkalmazkodni kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában