megoldások!

2018.05.08. 14:13

Izzasztó emelt, könnyű középszint: lezajlott a matekérettségi

Középszinten nem túlságosan bonyolult kérdésekkel sokkolták az idei matematikaérettségi résztvevőit, az általunk megkérdezett diákok közül azonban sokan megizzadtak az emelt szintű követelmények miatt.

Kovács Gábor

Még azok a szülők is izgultak a matematika érettségi idején, akiknek a gyermekei számtani versenyeken teljesítettek sikerrel. Papp Irén csendesen álldogált a Táncsics gimnázium kapuja mellett, órákon keresztül várta a fiát, akit autóval hozott Darányból.

– Emelt szintű matekérettségit tett a fiam, sokat készült rá, és versenyekre is járt – mondta az édesanya. – Komoly tervei vannak a matematikával, mert egyetemen akar továbbtanulni Budapesten. Informatikusnak készül. Ehhez fontos lépcsőfok, hogy jó sikerüljön az érettségi.

Szintén emelt szintű feladványokkal birkózott meg Török Zsolt és Török András. A szőke ikerpár a gimnázium udvarán tárgyalta ki az írásbeli kérdéseit.

– Őszintén megmondva ez nem volt könnyű – vallották be az ikrek, akik gépészmérnöknek tanulnak majd tovább. – Csak egy-két egyszerűbb feladat volt. Olyan is akadt, amit kénytelenek voltunk kihagyni, mert nem tudtuk. A végén az a köregyenlet komoly munkát adott.

A középszintű matekérettségit teljesítők többsége viszont kifejezetten elégedett volt, az átlagnak bejött a számítása. Három nyurga, öltönyös fiatal az iskola előtt csoportosult a vizsga végén. Megkönnyebbültnek látszottak, hogy letudták a matekot.

– Nem volt vészes, sőt könnyűnek mondható – értékelte a matekérettségit a somodori Igricz Patrik, két barátja pedig buzgón bólogatott. – Igazán teljesíthető volt, szerintem hatalmas tudást nem igényeltek ezek a kérdések. Csak az utolsó három feladat volt kemény, komplex.

A Somogy Megyei Kormányhivatal korábbi tájékoztatása szerint az idén a végzős középiskolások közül Kaposváron 975-en tettek középszintű, 47-en pedig emelt szintű matematika érettségit. A maturálók megpróbáltatásai folytatódnak a héten. Szerdán történelemből bizonyíthatják tudásukat a tanulók.

Néhol elég volt az általános iskolai tudás

Voltak feladatok, amelyeket általános iskolai tudással is meg lehet oldani, állította az eduline.hu által megkérdezett szakértő az idei matekérettségiről. A középszinten érettségizőknek a halmazokkal, a függvényekkel, a gráfokkal, és a százalékszámítással is tisztában kellett lenniük ahhoz, hogy a rövid kérdésekből álló részben elegendő pontot szerezzenek. A szakértő szerint alapvetően korrekt feladatokat kaptak az érettségizők, sőt egyesekhez az általános iskolás tudás is elegendő, mivel egyszerűen szorzással, osztással vagy átlagszámítással megoldhatók voltak. Azonban kisebb buktatók is akadtak a feladatsorban, ezért egyes feladatok szövegét érdemes volt többször átolvasni, sőt akadt olyan feladat is, amely becsapósnak bizonyult.

A középszintű feladatsor első részének megoldókulcsa:

A középszintű matek feladatsor második részének megoldókulcsa:

A középszintű matek feladatsor 16-18-as feladatok megoldókulcsai:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában